Els carburants continuen baixant en la Setmana Santa més cara de la història

Malgrat que els preus del gasoil i la gasolina han baixat per segona setmana consecutiva, continuen marcant rècord

Evolucio dels preus dels combustibles des de l'abril
Evolució dels preus dels combustibles des d'abril / À Punt NTC

La bonificació de 20 cèntims per litre de combustible aprovada pel govern ha permés que la gasolina i el gasoil baixen per segona setmana consecutiva, encara que no evitarà que durant aquests dies s'aconseguisquen els preus més alts de la història en una Setmana Santa.

Segons les dades que ha difós aquest dijous el Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), que arreplega el preu mitjà registrat en més d'11.400 estacions de servei espanyoles entre el 5 i l'11 d'abril, la gasolina es venia a Espanya a una mitjana d'1,59 euros el litre, mentre que el gasoil es venia a 1,613 euros.

Concretament, els preus que recull en el GeoPortal del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic marcaven a les 12:00 hores un import mitjà –una vegada aplicat el descompte– d'1,575 euros el litre per a la gasolina, i d'1,586 euros en el cas del gasoil.

Estalvi d’onze euros l’hora en Setmana Santa

Aquest descens del preu dels carburants es produeix durant una setmana en la qual es preveu un marcat augment de la mobilitat, amb 14,6 milions de desplaçaments per carretera des de divendres passat fins dilluns que ve, dia 18, segons la Direcció General de Trànsit (DGT).  

Els consumidors que viatgen per carretera podran gaudir d'un estalvi mínim de prop d'11 euros a l'hora de repostar a les estacions de servei, tant si s'usa gasolina com si s'empra gasoil, gràcies a la bonificació establida pel govern que va entrar en vigor el dia 1 d'abril.

Sense el descompte aprovat per l'executiu, la gasolina aconseguiria un preu mitjà d'1,79 euros, enfront dels 1,813 euros que pagarien els consumidors per repostar gasoil, valors que representarien el quart preu més alt de la història per a la gasolina, i el tercer en el cas del gasoil.

La Setmana Santa més cara

Malgrat l’estalvi que suposa la bonificació del govern, juntament amb el descens dels preus per segona setmana consecutiva, els seus preus actuals continuen sent molt superiors als registrats en els anys anteriors.

La Setmana Santa més cara fins hui, la del 2012, va marcar 1,498 euros per a la gasolina, i 1,392 euros per al gasoil. Això suposa un descens del 5,8% i del 13,7%, respectivament, en comparació amb els preus actuals arreplegats en el Butlletí Petrolier.

Respecte al 2021, els preus actuals són un 20,7% i un 26,6% més elevats, respectivament, que el valor que marcaven la gasolina (1,317 euros) i el gasoil (1,184 euros) en l'última Setmana Santa.

Per davall de la mitjana europea

Encara que aquesta siga la Setmana Santa amb els preus de la gasolina i el gasoil més alts, en comparació amb els països de l'entorn, Espanya presenta els valors més baixos, i és superada per Alemanya, on la gasolina es paga a 2,026 euros i el gasoil a 1,999 euros, França (1,792 i 1,82 euros, respectivament), Itàlia (1,765 i 1,76 euros) i Portugal (1,948 i 1,964 euros).

Així i tot, els preus més barats, tant en el cas de la gasolina com el del gasoil, es registren a Hongria (1,268 i 1,391 euros, respectivament) i Malta (1,34 i 1,21 euros).

També et pot interessar

stats