El camp demana a Madrid un pla de xoc per a garantir el seu futur

La manifestació ha reunit a Madrid a 150.000 persones, segons la Delegació del govern, i 400.000 en dades de l'organització

Testimonis valencians a la protesta agrària

Madrid ha sigut escenari aquest diumenge de la manifestació convocada per nombroses organitzacions agràries en defensa del seu futur i per a exigir al govern espanyol un "pla de xoc" que faça front als alts costos i la baixa rendibilitat del sector, problemes que s'han agreujat per la guerra a Ucraïna. Poc més de 150.000 persones han secundat les protestes, segons la Delegació del Govern, xifra que els organitzadors eleven fins als 400.000 participants. Tractors, gossos de caça o cavalls s'han deixat veure en la protesta.

La manifestació ha tingut com a lema "20M rural, junts pel camp”, i està convocada per Asaja (organització agrària de la qual forma part AVA i Asaja Alacant), COAG, UPA, Real Federació Espanyola de Caça, la Unió de Criadors de Bous de Lídia, Aliança Rural, la Federació Nacional de Comunitats de Regants d'Espanya (Fenacore), Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya i l'Oficina Nacional de la Caça.

"El camp ha vingut a dir ja n'hi ha prou que se'ns gallege des del govern i que es posen en risc l'alimentació i el treball de moltes persones", ha afirmat el president d'Asaja, Pedro Barato. I el secretari general de COAG, Miguel Padilla, ha destacat que han vingut a "demanar respecte" per al camp perquè "no és possible que es prenguen mesures en el rural des d'un despatx amb ulls urbans", a més de reclamar un "pla de xoc urgent" per a fer viable la rendibilitat de les explotacions".

Entre les reivindicacions, el camp reclama "serveis socials i sanitaris dignes" per al món rural, un pla de xoc que paralitze l'increment continuat dels preus de producció agraris, la reducció de tarifes elèctriques, el cessament dels atacs a activitats com la caça i la retirada de l'avantprojecte de llei de benestar animal, entre moltes altres qüestions.

Presència valenciana a la manifestació

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA) assegurava aquesta setmana en la convocatòria de la protesta que "milers" de llauradors es desplaçaran en autobús, tren o vehicles particulars "des de totes les comarques" de la Comunitat Valenciana per participar en la protesta agrària. I Asaja Alacant va assegurar que anava a llogar "més d'una desena d'autobusos" per a fer que s'escolten les seues reivindicacions. Asaja Alacant reclama aigua per a regar (subministrament que considera amenaçat pel canvi de cabal màxim de sobre el transvasament Tajo-Segura) i també protestarà per la crisi de preus que viu el sector i que contrasta amb l'escalada dels costos de producció.

També des de les comarques del sud de la Comunitat Valenciana, partiran aquest diumenge uns 200 autobusos, segons va traslladar dijous el vicepresident del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura, Javier Berenguer, en Les notícies del matí.

La mobilització no és secundada per la Unió de Llauradors, que en companyia de la Unió d'Unions van reunir a Madrid dimarts més de 3.000 agricultors i ramaders, entre ells uns 200 procedents de la Comunitat Valenciana. En la protesta, els assistents van reclamar al govern espanyol que actue davant els problemes que té el sector, especialment en relació amb els baixos preus en origen, els alts costos de producció, la ineficiència de la llei de la cadena alimentària i una PAC que perjudica clarament els professionals.

Manifestació a Madrid del passat dimarts
Manifestació a Madrid del passat dimarts / Unió de Llauradors

Durant els últims mesos, a més, s'han intensificat les protestes agràries en un clam desesperat per a demanar solucions per a la crisi agrícola que travessa el camp valencià en les últimes campanyes. A la Comunitat Valenciana, de fet, els llauradors van eixir al carrer al mes de gener i també al febrer.

Crítiques d'instrumentalització

D'altra banda, Podem ha mostrat el seu suport a les reivindicacions de les organitzacions agràries que es manifesten aquest diumenge i urgeix a prendre mesures per a garantir les "rendes ramaderes i agrícoles" amb una estratègia que ha d'implicar tot el govern, no sols al Ministeri d'Agricultura. La formació també ha reprovat als sectors "més reaccionaris" que tracten d'utilitzar demandes dels col·lectius com a "ariet contra el govern de coalició", en al·lusió a la protesta convocada per Vox aquest dissabte en contra de l'escalada dels preus de la llum, els combustibles i els subministraments bàsics.

Les crítiques per l'intent d'instrumentalització han arribat també del ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas. El ministre va lamentar divendres que es polititze la manifestació en defensa del món rural, en al·lusió a la presència del PP en aquesta protesta.

Planas va lamentar que els populars participen en aquest acte mentre no han donat suport a algunes de les lleis que s'han dut a terme en relació amb el sector com la de la cadena alimentària. "El PP tenia una immensa oportunitat que era haver donat suport a la llei de la cadena alimentària i no ho va fer, per tant crec sincerament que ningú deu ni polititzar ni manipular el que és una mobilització del nostre món rural", va defensar.

També et pot interessar

stats