Calviño presidirà el Banc Europeu d’Inversions

La número dos del govern espanyol i responsable d’Economia afirma que la seua elecció "confirma l'estima, respecte i lideratge d'Espanya en l'àmbit europeu i internacional que hem aconseguit amb el dur treball dels últims anys"

Calviño (centre) saluda l'exministre espanyol i president del BCE, Luis de Guindos (dreta), en la reunió de l'Ecofin d'aquest divendres / Olivier Hoslet (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de desembre 2023 - 10:19 Actualitzat: 08 de desembre 2023 - 20:49

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, serà la futura presidenta del Banc Europeu d’Inversions. La número dos de l’executiu espanyol ha aconseguit aquest divendres els suports necessaris per a estar al capdavant d’aquesta organització financera, cosa que obligarà Pedro Sánchez a fer la primera remodelació del govern en aquesta legislatura. Està previst que Calviño se situe al capdavant del Banc Europeu d'Inversions l'1 de gener del 2024.

Una vegada obtinguts els suports polítics necessaris, un tràmit informal, ara cal passar al procediment formal del BEI. "Hem arribat a un consens sobre la candidatura de Nadia Calviño com a pròxima presidenta del BEI", ha anunciat el ministre de Finances belga, Peter Van Peteghem.

Donat que Calviño és l'única candidata que ha obtingut suport suficient, Peteghem, que té la presidència rotatòria del consell de governadors del BEI, farà una proposta al consell d'administració per a poder fer una votació final oficial.

És la primera vegada que Espanya liderarà el BEI, institució fonamental per a l'economia europea Nadia Calviño

"El suport dels ministres de Finances a la nostra candidatura és una molt bona notícia. És la primera vegada que Espanya liderarà el Banc Europeu d'Inversions, una institució fonamental per a l'economia europea", va destacar Calviño en declaracions a la premsa després de saber que té el suport necessari.

"Aquest nomenament confirma l'estima, respecte i lideratge d'Espanya en l'àmbit europeu i internacional que hem aconseguit amb el dur i intens treball d'aquests últims anys", va afegir.

Calviño succeirà Werner Hoyer i estarà al capdavant del BEI durant els pròxims sis anys. La política espanyola es disputava el lloc amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, que es perfilava com a principal rival, però també amb la polonesa Teresa Czerwinska, l'italià Daniele Franco i el suec Thomas Östros.

El nou càrrec de Nadia Calviño obligarà el president del govern espanyol a fer canvis en el seu govern per a cobrir la vacant que deixa una de les ministres que ha integrat l'executiu des de 2018, quan va assumir les competències del Ministeri. A més, des del juliol de 2021 és una de les vicepresidentes del govern espanyol. Actualment, i després de la recent constitució de l'executiu que va eixir de les urnes el 23 de juliol, és la vicepresidenta primera.

El cap de l'executiu espanyol ha qualificat de "magnífica notícia per a Europa" i d'"orgull per a Espanya" l'elecció de Calviño per a presidir el Banc Europeu d’Inversions. Sánchez ha destacat, a més, que serà la primera dona a presidir aquest organisme financer. "Una elecció que reforça la presència i la influència d'Espanya en els organismes internacionals", afegia en la xarxa social X.

Altres membres de l'executiu, com la ministra Pilar Alegría o la ministra Yolanda Díaz, també han felicitat Nadia Calviño per la seua elecció per a presidir el Banc Europeu d’Inversions.

També et pot interessar

stats