Calviño assegura que el govern i la CNMV estudiaran si els arguments de Ferrovial justifiquen el seu trasllat

El PP critica que el govern censure Ferrovial per "falta de patriotisme" i li demana que analitze la seua responsabilitat. Més País exigeix que torne els fons públics rebuts si se'n va

Junta general d'accionistes de Ferrovial de 2022 amb el seu president, Rafael del Pino
Junta general d'accionistes de Ferrovial del 2022 amb el seu president, Rafael del Pino / Ferrovial

La vicepresidenta primera del govern i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat que el govern i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) estudiaran si té "substància" l'argument de Ferrovial que el seu trasllat als Països Baixos facilitarà la seua cotització als Estats Units.

Preguntada per si l'executiu està disposat a modificar la normativa perquè Ferrovial puga cotitzar simultàniament en la Borsa de Nova York i en els mercats espanyols, Calviño ha subratllat s'"analitzarà" l'argument esgrimit per l'empresa i que la CNMV "està estudiant" també l'anunci de la marxa de Ferrovial als Països Baixos.

Calviño ha negat que el govern estiga pressionant Ferrovial perquè mantinga la seu a Espanya, i encara que ha dit que el trasllat és una decisió interna de l'empresa, ha tornat a expressar el seu malestar per aquest anunci. Entén que suposa una "falta de compromís amb Espanya" per part d'"una empresa que li deu tant a Espanya".

És més, la vicepresidenta considera que la decisió del grup de traslladar el seu domicili social als Països Baixos "no té res a veure amb el govern". Afirma que gràcies a les inversions públiques, les multinacionals espanyoles en l'àmbit de la construcció s'han convertit en líders mundials.

Díaz insta Ferrovial a mantindre l'ocupació a Espanya

Per la seua banda, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha mostrat el seu "total desacord" amb la decisió de Ferrovial de traslladar als Països Baixos la seua seu social i ha instat l'empresa perquè "mantinga els més de 5.000 llocs de treball a Espanya". Creu que el Govern d'Espanya ha d'actuar amb la legislació a la mà.

En aquest sentit, Díaz ha recordat a Ferrovial que "l'hem salvada amb diners públics" quan es va acollir a diversos ERTO i ha demanat al consell d'administració de la constructora que "per inclinació al seu país, reconsidere la decisió".

La vicepresidenta segona ha assegurat que "el govern ha d'actuar". "Crec que cal legislar, no és qualsevol empresa" ha sentenciat Díaz. A més, ha remarcat que el seu ministeri acaba d'elaborar una norma en la qual s'obliga, davant de processos de deslocalització, "a tornar tots els recursos públics que hagen percebut".

També ha qüestionat el motiu de la marxa de Ferrovial en l'actual context europeu. "En l'Europa que volem no pot ser que tinguem paradisos fiscals, perquè el problema està en l'enginyeria fiscal que té Holanda, que permet a les empreses tributar menys", ha lamentat la vicepresidenta segona, que ha advocat per canviar aquesta situació.

El PP demana a Calviño que analitze la responsabilitat del govern

El subsecretari d'Organització del PP, Miguel Tellado, ha instat la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, a "analitzar quanta responsabilitat té el govern" en el trasllat de la seu social de Ferrovial als Països Baixos des de Madrid i li ha retret que "censure empreses per falta de patriotisme".

Per a Tellado, Ferrovial busca als Països Baixos "altres localitzacions on hi haja més seguretat jurídica que el govern d'Espanya no ha oferit". Així, ha comminat l'executiu a "reflexionar sobre què ha fet perquè aquesta empresa es quede a Espanya en comptes de criticar empreses que són lliures de prendre decisions que els corresponen per a la seua millor organització".

Errejón acusa Ferrovial de "comportament lladre"

El líder de Més País, Iñigo Errejón, ha acusat Ferrovial de tindre un "comportament lladre" i reclama que torne la "ingent" quantitat d'ajudes i fons públics que ha rebut, si prossegueix amb el seu pla de traslladar la seu social als Països Baixos amb l'objectiu de pagar menys impostos.

"No pots ser espanyol per a rebre i holandés per a contribuir", ha emfatitzat el diputat.

També et pot interessar

stats