CaixaBank inicia les negociacions per a un ajust d'ocupació que afectarà vora 8.000 persones

Els sindicats demanen que l'ERO contemple indemnitzacions atractives i que es prioritzen les eixides voluntàries amb prejubilacions per a evitar així acomiadaments forçosos.

Nova retolació amb el logo de CaixaBank / À Punt NTC
Nova retolació amb el logo de CaixaBank en l'oficina que allotjava la seu de Bankia a València / Europa Press

CaixaBank inicia aquest dimarts la negociació de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) més gran fet mai en un banc a Espanya. L'entitat ha citat els representants dels sindicats per a traslladar-los la primera proposta de l'ajust de plantilla després de la fusió amb Bankia. El nombre total de treballadors i treballadores que suma el nou gegant financer s'acosta als 46.000 i, tot i que CaixaBank encara no ha precisat la xifra exacta de la plantilla a què pot afectar la retallada, els sindicats donen per fet que l'ERO serà significatiu, de milers de persones (entre un 15% i 17% de la plantilla). 

Algunes veus analistes del sector asseguren que les eixides que planeja la firma s'aproximaran a les 8.000, xifra molt pareguda als 8.400 treballadors majors de 50 anys que tenen en plantilla els dos bancs. Es tractaria, de confirmar-se, del major ajust d'ocupació de la història de la banca després del que va fer l'absorbida Bankia, nascuda precisament com a resultat d'integrar set caixes d'estalvis, entre les quals hi havia la valenciana Bancaixa. 

A principis de mes, la direcció del banc va traslladar a la representació legal de la plantilla la intenció d'"iniciar el procediment d'acomiadament col·lectiu previst en l'article 51 de l'Estatut dels Treballadors amb afectació a tots els centres de treball de l'entitat, així com la modificació substancial de les condicions de treball, d'acord amb l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors". En l'última roda de premsa, el nou president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, explicà que el procés de reestructuració es farà en un únic ERO, per al qual no es vol tindre en compte l'edat, sinó els mèrits de cada empleat o empleada. 

El calendari amb què es treballa apunta a un tancament de les negociacions abans que acabe el segon trimestre de l'any, és a dir, abans de juliol. "Ho farem bé, com hem fet en el passat", va apuntar recentment el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar. L'ajust de plantilla és, de fet, un dels principals reptes de la nova entitat per a enguany, a més de la integració tecnològica amb Bankia.

Els sindicats ja han advertit sobre la importància que l'ERO contemple indemnitzacions atractives, eixides no traumàtiques, prejubilacions i voluntarietat total per a evitar acomiadaments forçosos, i allargament dels terminis. "Les noves condicions laborals han de ser bones per a tota la plantilla. No val tot", alerta Ruth Bolaños, responsable de Comissions Obreres a CaixaBank. La representant sindical ha assegurat que la direcció de la companyia ha d'estar ara "més a l'altura que mai". 

CaixaBank compta amb 623.800 milions d'euros en actius totals a Espanya, fet que converteix el banc en el de major dimensió del mercat domèstic, amb una rellevant posició en l'àmbit europeu. Té presència en uns 2.200 municipis i en 350 és l'única entitat amb representació.

També et pot interessar

stats