CaixaBank dispara el benefici un 21% a pesar de pagar 373 milions per l'impost a la banca

L'entitat financera amb seu a València tanca el primer trimestre del 2023 amb uns guanys nets de 855 milions d'euros

Oficina de CaixaBank a València
Oficina de CaixaBank a València / Manuel Milan (Shutterstock)

CaixaBank ha tancat el primer trimestre del 2023 amb un benefici net de 855 milions d'euros, un 21,1% més que el mateix període del 2022, segons ha comunicat aquest divendres l'entitat mateixa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Això, malgrat haver abonat 373 milions d'euros per l'impost extraordinari a la banca aprovat l'any passat pel govern espanyol. El gravamen, de fet, li ha suposat restar el 30% dels beneficis del grup, ha precisat CaixaBank.

El banc amb seu a València ha atribuït aquest resultat “sòlid” al dinamisme comercial i a la fortalesa de balanç de l'entitat "a pesar del context d'incertesa financera". Algunes de les claus són la bona evolució del marge d'interessos, que fa un any queia i ara s'ha disparat prop del 50%, o el fet que la rendibilitat ha millorat fins al 10,5% al tancament de març, en contraposició al 7,6% del primer trimestre del 2022.

El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha destacat que entre gener i març l'ens ha tingut "una molt bona dinàmica comercial en un període en el qual l'economia s'ha mostrat més resilient del que es preveia".

Els ingressos compensen l'impost a la banca

El quant al marge d'interessos, que reflecteix l'evolució del negoci típicament bancari, ha arribat als 2.163 milions fins a març, un 48,6% més que el primer trimestre del 2022. I el marge brut ha repuntat un 16,7%, fins als 3.101 milions, impactat per l'impost a la banca. CaixaBank ha ressaltat que els ingressos recurrents, derivats de l'activitat principal de l'entitat, augmentaren un 30,4% més i se situaren en 3.449 milions d'euros.

D'altra banda, destaca l'evolució de la morositat, que continua en "nivells mínims històrics" a pesar del context d'inflació i la pujada de tipus: està en el 2,7%, el mateix nivell que al tancament del 2022.

També et pot interessar

stats