Brussel·les eleva una dècima la seua previsió de PIB per a Espanya el 2022, al 5,6%

Encara que està molt lluny de l'optimisme del govern de Sánchez, que planteja un 7%, serà el segon país de la UE amb més creixement

Contenidors al port de València
Contenidors al port de València / APV

La Comissió Europea (CE) ha millorat aquest dijous en una dècima la seua previsió de creixement del PIB espanyol per a enguany, fins al 5,6%, i del 4,4% per al 2023, per damunt del 4% i 2,8% que Brussel·les anticipa, respectivament, per al conjunt de la Unió Europea.

Això situa l'economia espanyola entre les que més creixeran de la Unió Europea, encara que està molt lluny de l'optimisme del govern espanyol, que planteja un creixement del 7%.

Espanya serà el segon país comunitari que més cresca enguany, només superat per Malta (6%), i per damunt d'altres grans economies de l'eurozona com Alemanya (3,6%), França (3,6%), Itàlia (4,1%) i Països Baixos (3%).

La inflació pujarà al 3,6% a Espanya

Les previsions publicades per l'executiu comunitari apunten a més al fet que la inflació continuarà pujant el 2022 a Espanya a causa de l'augment dels preus de l'energia, fins al 3,6%, i es moderarà en 2023 fins a l'1,1% a mesura que aquests s'estabilitzen. En els dos casos són taxes més altes de l'anticipat per Brussel·les el novembre passat.

Nivell del PIB previ a la pandèmia

El consum privat i la inversió seran els factors que impulsen durant els dos pròxims anys el creixement de l'economia espanyola, que recuperarà el seu nivell de PIB previ a la pandèmia en l'últim trimestre del 2022, abans del projectat fa tres mesos.

Després de guanyar impuls en la segona meitat d'any, el PIB espanyol va tancar 2021 amb un avanç del 5% sustentat per les exportacions i la inversió, ja que l'augment dels preus de l'energia i de les infeccions per covid-19 van restringir el consum privat.

Impacte d'òmicron

Si bé l'avanç d'òmicron va tindre un "impacte immediat moderat" en l'economia espanyola a la fi del 2021, Brussel·les creu que en el primer trimestre del 2022 es notaran més els seus efectes per la pressió de l'augment de baixes en el mercat laboral, amb el que el PIB creixerà un 0,6% fins a març.

L'economia recuperarà ímpetu a partir d'abril, amb augments trimestrals de l'1% fins a principis del 2023, quan el creixement començarà a moderar-se.

També et pot interessar

stats