Nadia Calviño augura que el PIB superarà el nivell precovid-19 al començament de 2022

Segons la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, el govern espanyol manté la previsió de creixement econòmic per a enguany en el 6,5% i per al que ve en el 7%

Al 2021 tindrà un major pes el consum privat
Al 2021 tindrà un major pes el consum privat / À Punt NTC

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat que "el primer trimestre de 2022 serà el primer amb un nivell d'activitat econòmica superior a la registrada en el primer trimestre de 2019".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres també ha declarat que Espanya "recuperarà el nivell d'activitat econòmica diària i l'ocupació prèvia a la pandèmia abans del final de l'any en curs". Pel que fa a l'ocupació, Nadia Calviño ha dit que "aquest mes de setembre la recuperació està en nivells prepandèmia".

El govern espanyol ha mantingut la seua previsió de creixement econòmic per a enguany en el 6,5% i per al que ve en el 7%, segons el quadre macroeconòmic del qual Calviño ha informat aquest dimarts al Consell.

Aquesta previsió és la base del projecte de pressupostos generals de l'Estat per a 2022, que el govern central planeja aprovar el 28 de setembre o el 5 d'octubre i per al qual Calviño confia que hi haurà acord "dins del termini i en la forma escaient" amb els grups parlamentaris.

Segons la previsió del govern espanyol per al 2021 tindrà un major pes el consum privat i menor pes la inversió en construcció.

L'únic canvi en les previsions macroeconòmiques de l'executiu té a veure amb la composició del creixement per a enguany, en el qual tindrà un major pes el consum privat i menor la inversió en construcció.

Així, mentre que el consum públic es manté en el 2,5%, el privat creixerà enguany un 8%, set dècimes més que en l'anterior previsió, situació que Calviño ha vinculat a l'increment de la despesa provinent de l'estalvi embassat.

Ha detallat que la despesa amb targeta és superior ja a la del 2019, amb increments de fins al 40%, que reflecteixen així mateix un canvi en els hàbits de consum dels espanyols i que es produeixen sobretot en allotjament i restauració.

"La reducció de la incertesa està permetent que els ciutadans gasten part de l'estalvi embassat" a causa de la pandèmia, que va arribar als 50.000 milions d'euros, ha dit, la qual cosa "fa preveure una evolució positiva del consum en els pròxims mesos".

La inversió en construcció moderarà el seu creixement quasi tres punts, fins al 3%, enguany, mentre que "tot apunta a una millor inversió en béns d'equipament", ha dit la vicepresidenta segona.

Una treballadora autònoma al seu negoci
Una treballadora autònoma al seu negoci / À Punt NTC

La importància dels avals ICO

Calviño ha destacat la importància que han tingut les mesures posades en marxa pel govern espanyol, com els avals de l'ICO, els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), la prestació per a autònoms o les ajudes directes a la solvència empresarial.

D'aquesta manera, la contribució de la demanda nacional continua aportant 6,5 punts al creixement econòmic enguany, mentre que el sector exterior afegirà 0,1 punts, amb un creixement del 10% de les exportacions i del 10,3% de les importacions, segons Calviño.

Per a l'any que ve, la demanda nacional aportarà 6,7 punts al creixement i l'externa 0,2 punts, amb una moderació del consum i una millora generalitzada de la inversió.

Creixement i ocupació

En el cas de l'ocupació, Calviño ha dit que "la recuperació ha aconseguit nivells prepandèmia ja durant aquest mes de setembre". Les previsions del govern mantenen el creixement de l'ocupació per a enguany en el 4%, per a situar-se en el 2,7% en 2022, mentre que la taxa d'atur segueix en el 15,2% i es reduirà al 14,1% l'any que ve.

El deflactor del PIB -indicador similar a l'IPC- se situarà en l'1,2% enguany i en l'1,5% el 2022. La ministra també ha destacat que sense les mesures preses per a frenar la pujada de la llum, "la inflació seria quatre dècimes superiors en 2021". Amb l'objectiu de pal·liar l'impacte de les pujades del mercat majorista en el rebut, el govern va abaixar del 21% al 10% l'IVA de l'electricitat i es va suspendre l'impost a la generació (7%).

També et pot interessar

stats