Brussel·les eleva cinc dècimes la previsió de creixement d'Espanya i en rebaixa la inflació

La Comissió Europea calcula que Espanya creixerà l'1,9% el 2023 i que l'increment dels preus no superarà el 4%

Nadia Calviño, vicepresidenta primera del govern d'Espanya i ministra d'Economia / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de maig 2023 - 10:37 Actualitzat: 15 de maig 2023 - 21:27

La Comissió Europea ha elevat cinc dècimes la previsió de creixement del PIB d'Espanya per al 2023, fins a l'1,9%, i ha retallat l'estimació de la inflació fins al 4%, quatre dècimes menys que en les seues últimes projeccions i per sota de la mitjana comunitària, que calcula la situa en el 6,7%. El creixement espanyol previst per al 2023 supera en quasi un punt la mitjana de la UE, que se situaria en l'1,1%. Al febrer, Brussel·les ja va revisar a l'alça les previsions en quatre dècimes i les situà en 1,4%. Recentment, el Banc d'Espanya també ha millorat l'estimació per a l'economia espanyola que considera que creixerà un 2% enguany. Creixement possible gràcies a l'impuls dels fons europeus, la fortalesa del mercat laboral i de l'acord en matèria de salaris dels agents socials.

Segons els càlculs de Brussel·les, el millor comportament de l'economia enguany se sustentarà en la recuperació del consum i el manteniment de la inversió. No obstant això, adverteix de "riscos a la baixa" per al creixement, relacionats amb les pujades de tipus d'interés i l'impacte en les famílies amb hipoteques a tipus fix, així com per la inflació si hi ha pujades salarials superiors al que s'esperava.

En les Previsions Macroeconòmiques de primavera, que actualitzen els càlculs que va fer al febrer, l'executiu comunitari també estima que l'economia espanyola cresca un 2% el 2024, amb un augment mitjà dels preus del 2,7%, quatre dècimes més del que es preveu.

Revisió a l'alça de la inflació en l'eurozona

Pel que fa al conjunt de la Unió Europea, la CE ha elevat dues dècimes la previsió de creixement del producte interior brut (PIB) en l'eurozona el 2023, fins a l'1,1%, i en una dècima per a 2024, fins a l'1,6%, per l'efecte positiu de la baixada dels preus de l'energia.

Per contra, estima que la inflació descendirà a un ritme menor del que va anticipar el febrer passat, fins al 5,8% enguany i al 2,8% el pròxim, nivells dues i tres dècimes superiors, respectivament, a l'estimat en les seues últimes projeccions.

Ara bé, Brussel·les creu que el govern espanyol incomplirà el dèficit el 2024 perquè no podrà abaixar-lo fins al 3%. 

També et pot interessar

stats