Les borses europees es passen al roig a l'espera de Wall Street

"El rerefons econòmic no és tan nefast com indiquen els mercats", subratlla un economista de la gestora Abrdn

L'apertura este dimarts de la borsa espanyola/ EFE
L'obertura este dimarts de la borsa espanyola / EFE

Les principals borses europees, que havien obert la sessió d'este dimarts a l'alça després del rebot dels mercats asiàtics, s'han capgirat i cotitzen en roig a l'espera de l'obertura de Wall Street.

No obstant això, la calma sembla haver tornat als mercats després de les intenses caigudes registrades dilluns pel temor a una recessió als Estats Units i per la pujada dels tipus d'interés al Japó, que va portar nombrosos inversors a desfer posicions per a cobrir-se els deutes en iens.

A les 10:00 h, Milà baixava un 0,7%; Madrid, un 0,6%; París, un 0,4%; Frankfurt, un 0,2%, i Londres, un 0,15%.

A Àsia, la borsa de Tòquio va pujar este dimarts un 10,3%, el seu major avanç des de 2008 i el quart de la història, impulsat per la caça de gangues després de l'enfonsament de dilluns (-12,4%).

La borsa de Seül i la de Taiwan, dos de les més castigades dilluns, van rebotar un 3,3 i un 3,38%, respectivament. Shanghai, que va registrar descensos més moderats, va tancar amb guanys del 0,23%.

Per contra, Hong Kong va finalitzar la jornada amb un descens del 0,31%.

"Un mercat extremadament sensible"

"A partir d'ara entrem en un context de mercat extremadament sensible a la macroeconomia, ja que una dada bona ajudarà a calmar la por, mentre que dades dolentes tornaran a alimentar la narrativa de recessió", adverteix l'analista de mercats Franco Macchiavelli.

"El rerefons econòmic no és tan nefast com indiquen els mercats", subratlla Michael Langham, economista de la gestora Abrdn.

Langham destaca, com a aspectes positius, que la Reserva Federal dels Estats Units començarà a relaxar la política monetària i que la Xina podria aprovar nous estímuls.

"La por a una recessió sembla desmesurada", coincideixen els analistes de Renda 4 Banc, que no contemplen una reunió extraordinària de la Fed, una opció que s'havia considerat en els mercats.

"Indicadors recents com el del mercat laboral estatunidenc casen més amb un aterratge suau de l'economia", expliquen.

El preu del petroli puja lleugerament

L'euro perd posicions respecte al dòlar estatunidenc i es canvia a 1,0916 unitats. En la sessió de dilluns, la moneda única europea va tocar el seu nivell més alt respecte a la divisa nord-americana des de gener.

Els preus del petroli pugen lleugerament després de tocar dilluns el seu nivell més baix des de gener. El Brent, el cru de referència a Europa, es revaloritza un 0,3% i ronda els 76,5 dòlars per barril.

L'or, un dels actius refugi, s'encareix un 0,1% i se situa entorn dels 2.413 dòlars per unça.

Les criptomonedes, que van experimentar dilluns descensos sensibles, pugen, encara que de manera tímida.

Tant el bitcoin, la criptodivisa més utilitzada, com l'ether, la segona del mercat, avancen entorn de l'1,5%.

També et pot interessar

stats