El BOE certifica la fi de Bankia com a banc

El Butlletí Oficial de l'Estat publica l'eixida del registre d'entitats de crèdit, després de la fusió amb CaixaBank

Cartell amb el símbol de Bankia amb el logo de CaixaBank de fons, que l'ha substituït a les Torres Kio de Madrid
Cartell amb el símbol de Bankia i el logotip de CaixaBank de fons, que l'ha substituït a les Torres Kio de Madrid / Europa Press

Bankia ja no és un banc. El Butlletí Oficial de l'Estat publica aquest dimecres l'eixida del registre d'entitats de crèdit de la firma, el tràmit que la desvincula definitivament del sistema bancari. L'orde data del 26 de març, a causa de l'absorció de CaixaBank. La publicació del BOE fa oficial la maniobra. Tanmateix, CaixaBank mantindrà temporalment la marca per a facilitar l'operativa de la clientela i la plantilla mentre completa la transició.

La desaparició de Bankia posa fi a un projecte de deu anys, marcat per l'escàndol de les participacions preferents, la intoxicació per la bambolla immobiliària, una polèmica eixida a borsa, el multimilionari rescat que va amenaçar el conjunt de l'economia espanyola, i la posterior transformació i sanejament, sota la presidència de José Ignacio Goirigolzarri. 

L'entitat, que ha absorbit CaixaBank per a crear el primer grup financer espanyol, va sorgir el 2010, fruit de la unió de Caja Madrid, Caja de Canarias, Caixa Laietana i les caixes d'Àvila, Segòvia i La Rioja, a les quals es va incorporar Bancaixa poc després.

El 2017, després de decaure les restriccions imposades per Brussel·les per la nacionalització derivada del rescat de l'entitat de la fallida, Bankia va incorporar BMN, integrat per les antigues Caja Murcia, Caja Granada i la balear Sa Nostra i també nacionalitzat. 

En paral·lel, CaixaBank ha incorporat en els últims anys una altra mitja dotzena d'entitats, quasi totes integrants de l'antiga Banca Cívica, que va sorgir de la fusió de les caixes de Navarra, Burgos i Canàries, i que després va incorporar Cajasol i Caja de Guadalajara. El 2010 va absorbir també a Caixa Girona, i tres anys després el Banc de València, una altra víctima de la concentració de préstecs en el sector de la construcció. 

Així, la nova CaixaBank, que liderarà el sector bancari espanyol, és l'entitat resultant de la unió d'almenys 17 antigues caixes d'estalvis, un sector bicentenari que va que quedar arrasat en l'anterior crisi econòmica i que s'ha transformat, quasi completament, en bancs. 

També et pot interessar

stats