El BCE retalla els tipus per tercera vegada enguany, fins al 3,25%, per la moderació de la inflació
Fa mig any, esta taxa de referència clau en política monetària se situava en el 4%
El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit este dijous complir amb el guió i baixa per tercera vegada enguany els tipus en un quart de punt (0,25). D’esta manera, la taxa de depòsit (DFR), la que es pren ara de referència clau en política monetària i que remunera l'excés de reserves a un dia, se situarà el 3,25%. La de referència per a les seues operacions principals de refinançament (MRO) es queda en el 3,40% i la de la facilitat de préstec (MLF), en el 3,65%.
Així, el BCE ha continuat amb el seu cicle de flexibilització monetària després de la baixada de setembre, quan es va decantar per retallar els tipus en la mateixa proporció d’un quart de punt. "La decisió de baixar el tipus d'interés aplicable a la facilitat de depòsit [...] es basa en l’avaluació actualitzada de les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària", ha argumentat el banc.
"La informació més recent sobre la inflació mostra que el procés de desinflació continua d’acord amb el que es preveu. Les perspectives d'inflació també es veuen afectades per les recents sorpreses a la baixa en els indicadors de l'activitat econòmica", ha afegit.
El passat 18 de setembre es van començar a aplicar les modificacions tècniques anunciades al març i que preveien que la taxa de depòsit es convertira en el tipus de referència, en determinar l'interés que les entitats financeres reben per a mantindre els seus depòsits en el BCE. Anteriorment, la taxa de refinançament era una variable de major pes a l'hora d'informar sobre les decisions de política monetària del BCE. No obstant això, va perdre rellevància amb el temps per l'excés de liquiditat en el sistema financer.
La inflació, en l’1,7% interanual
La taxa d'inflació de la zona euro es va situar al setembre en l'1,7% interanual, mig punt per davall de la pujada del 2,2% observada el mes anterior i la xifra de lectura de la dada més baixa des d'abril del 2021, segons la segona estimació publicada este dijous per l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.
La desacceleració dels preus ha sigut reflex de la caiguda del 6,1% del cost de l’energia, mentre que els aliments frescos han repuntat a l’1,6%, cinc dècimes més.