Bankia i Fundació Bancaixa impulsen 15 projectes d'integració de persones amb diversitat funcional

El programa Capaços dona suport a projectes d'integració laboral i inclusió social des de 2015.

Acte e la ‘VII Convocatòria Fundació Bancaixa – Bankia Capaços’
Acte e la ‘VII Convocatòria Fundació Bancaixa – Bankia Capaços’

Bankia i Fundació Bancaixa han celebrat una trobada virtual per a reconéixer la tasca de les 15 associacions de la Comunitat Valenciana seleccionades en la setena edició de la convocatòria Capaços, dotada amb 150.000 euros per a donar suport als seus projectes d'integració laboral i inclusió social de persones amb diversitat funcional.

L'esdeveniment ha comptat amb la participació en directe del president de Fundació Bancaixa, Rafael Alcón; el director corporatiu de la Territorial de Bankia a València i Castelló, Jaime Casas; i representants de dues entitats que han rebut el suport de la convocatòria: Daniel de la Casa, vicepresident de Fesord CV, i Raúl Torcal com a tècnic de l'Associació Valenciana Pro Persones amb Discapacitat Intel·lectual (Asprona).

Durant la trobada s'han repassat els 15 projectes orientats a la formació professional enfocada a l'ocupació, la inserció laboral, la promoció de l'autonomia personal i el suport psicosocial a l'entorn familiar de les persones amb discapacitat, segons han informat les entitats en un comunicat.

Enguany, els projectes s'han adaptat en molts casos a noves necessitats derivades de l'actual pandèmia de la Covid-19, que ha despertat la urgència de potenciar aspectes com les noves tecnologies en un dels col·lectius més afectats per la situació d'emergència sanitària.

El president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, ha felicitat les entitats pels seus projectes que aborden "aspectes tan rellevants com la formació, l'accés al món laboral o la inclusió social". "Tres eixos essencials per a aconseguir la integració real i plena, i que enguany adquireixen més importància si és possible a conseqüència de la pandèmia que afecta especialment les persones amb discapacitat", ha destacat.

El director corporatiu de la territorial de Bankia a València i Castelló, per part seua, ha posat en valor que "aquesta convocatòria que vam posar en marxa conjuntament Bankia i Fundació Bancaixa en 2015 ha sigut, durant els seus set anys de vida, un gran encert".

"Des del primer moment, vam entendre que era necessari dirigir una de les nostres convocatòries d'ajudes a secundar, en exclusiva, els projectes d'integració laboral i inclusió social de persones amb diversitat funcional, que desenvolupen les entitats de la Comunitat Valenciana", ha subratllat.

Ha destacat que Capaços ha incrementat "any rere any" la seua dotació i això "ha permés fins hui fer costat a 89 entitats del nostre territori el que, sens dubte, és una satisfacció per a tots nosaltres".

Durant la trobada, s'ha donat veu a les 15 entitats secundades per la convocatòria Capaços que han expressat els seus desitjos i necessitats per a avançar en la integració plena de les persones amb discapacitat.

Membres de les associacions han traslladat la necessitat d'eliminar barreres d'accés a l'ocupació; generar entorns laborals inclusius; afavorir l'adquisició de competències digitals per a la cerca activa d'ocupació; augmentar la participació del col·lectiu en la comunitat i la seua capacitat de decisió i contribució; trencar les etiquetes i l'estigma social; i superar barreres emocionals, funcionals i psicològiques.

La trobada s'ha tancat amb un avançament de l'obra coreogràfica Els besos d'Elena, una producció de Russafa Escènica i Fundació Bancaixa, en col·laboració amb Bankia, que compta amb la direcció i coreografia de Gema Gisbert i la interpretació de membres de la Fundació Asindown.

Associacions per províncies i tipologia

El programa Capaços permet col·laborar amb deu associacions a la província de València, dues a Alacant i tres més a Castelló.

En la tipologia de projectes d'integració laboral s'han secundat set programes als quals s'ha concedit un total de 70.000 euros. Les associacions beneficiàries són Comité Ciutadà Antisida de la Comunitat Valenciana, Asprona (Associació Valenciana Pro Persones amb Discapacitat Intel·lectual), Cocemfe València, Patronat Intermunicipal Francisco Esteve, Asmisaf (Associació Prominusvàlids Psíquics de la Safor), Aspes (Associació per a Pares i Amics del sord), i Asiem (Associació per a la Salut Integral del Malalt Mental).

En el camp de la inclusió social s'han secundat huit iniciatives per un import total de 80.000 euros. Les entitats que han rebut el suport de la convocatòria són Fundació San Francisco de Borja per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual, Ashecova (Associació d'Hemofília de la Comunitat Valenciana), Fundació Fesord CV, Apnac (Associació de Pares de Persones amb Autisme de Castelló), Fundació Dany Cerebral Ateneu Castelló de la Comunitat Valenciana, Aebha (Associació d'Espina Bífida i Hidrocefàlia d'Alacant), Alce (Associació d'Epilèpsia de la Comunitat Valenciana), i Alcer Castàlia.

Des de la seua posada en marxa, aquest programa d'ajudes de Bankia i Fundació Bancaixa ha permés secundar 89 projectes d'associacions de la Comunitat Valenciana: 46 de València, 27 d'Alacant i 16 de Castelló.

També et pot interessar

stats