La Comissió Europea autoritza l'OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell

El conseller delegat del banc català, César González Bueno, assegura que l'OPA no és bona "ni per a Espanya, ni per als clients, ni per als accionistes"

El CEO de Banc Sabadell, César González-Bueno, durant la sessió organitzada per la Cambra de Comerç de Madrid en el Palau de Santoña
El CEO de Banc Sabadell, César González-Bueno, durant la sessió organitzada per la Cambra de Comerç de Madrid en el Palau de Santoña / Isabel Infantes (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de novembre 2024 - 14:07 Actualitzat: 26 de novembre 2024 - 18:23

La Comissió Europea (CE) ha tancat sense objeccions la revisió de l'oferta pública d'adquisició d'accions (OPA) llançada pel BBVA sobre el Banc Sabadell, la seua social del qual està a Alacant. La controvertida operació supera així un altre dels requisits previs. Així ho han confirmat este dimarts fonts financeres, que recorden que les autoritats europees estaven pendents de comprovar que el banc basc no es beneficiarà d'ajudes de tercers països per a adquirir l'entitat catalana, que des d'un inici s'ha oposat a esta compra.

Tots dos bancs donaven per fet el vistiplau de Brussel·les des que es va saber que la Comissió Europea examinaria l'operació per a explorar l'existència de potencials subsidis de països estrangers que pogueren distorsionar el mercat. Després de superar este escull, ara només falten els informes de l'entitat que supervisa el funcionament dels mercats espanyols, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), i el de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que controla el bon funcionament de la competència i que es troba analitzant l'operació amb més detall.

A mitjan mes, la CNMC ja va comunicar la seua decisió de passar a una segona fase en l'anàlisi de l'OPA perquè no hi podia descartar uns certs "riscos potencials", com el de possible reducció de crèdit a les pimes, entre altres, una anàlisi menys freqüent i més exhaustiu que pot allargar-se fins ben entrat 2025. L'operació, deien, podria empitjorar unes certes condicions comercials per a particulars i xicotetes empreses, en tindre l'entitat resultant "incentiu i capacitat" d'executar canvis "sense risc de perdre clients" on quedara com a únic operador o amb competència reduïda, segons va explicar l'organisme.

González Bueno, sobre l'OPA: "no és bona ni per a Espanya, ni per als clients, ni per als accionistes"

El conseller delegat del Sabadell, César González Bueno, ha reiterat este dimarts el seu rebuig a l'opa llançada per BBVA que, a parer seu, no és bona "ni per a Espanya, ni per als clients, ni per als accionistes", la qual cosa explica "el clam" en la seua contra pels efectes en el crèdit a pimes. Durant la seua intervenció en un desdejuni a la Cambra de Madrid, González Bueno s'ha plantejat la necessitat d'establir "fins a on arriben els meus drets quan col·lideixen amb els d'altres", en referència als suposats avantatges que l'operació representa per als accionistes del Sabadell.

Segons el conseller delegat del Sabadell, una cosa és respectar el "lliure albir" dels accionistes i una altra molt distinta és perjudicar "interessos més generals". En to irònic, González Bueno ha dit que creu en l'economia de mercat, però ha precisat que, "si la deixàrem en la seua pròpia naturalesa, alguns sectors tendeixen al monopoli i altres no", la qual cosa obliga a "preservar un cert equilibri".

De moment, ha indicat que "no hi ha preu" i que la "suposada prima" oferida per BBVA del 4% "no existeix perquè el Sabadell ha pujat en borsa més del 8% des de l'anunci de l'operació". El BBVA ha caigut prop del 14%, "com ha ocorregut amb els bancs que operen a Mèxic", que és on el banc que presideix Carlos Torres Vila obté gran part dels seus beneficis.

Una de cada dos pimes a Espanya és client del Sabadell

El directiu ha recordat que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) s'ha donat un temps per a analitzar més a fons l'oferta, pels dubtes que genera, en la seua opinió, sobretot pels efectes perniciosos en el crèdit a pimes. De fet, "una de cada dos pimes a Espanya és client del Sabadell, la qual cosa dona la mesura del que podria succeir si el banc desapareix.

Si Espanya era fa anys un país "amb una enorme fragmentació bancària", ara és tot el contrari i la concentració és "excessiva", ha subratllat.

En la seua opinió, en cas d'aprovar-se l'opa, els més perjudicats serien les xicotetes i mitjanes empreses, ja que constitueixen el gruix dels clients del Sabadell, la seu social del qual està a Alacant.

També et pot interessar

stats