El Banc Espanya augura un impacte de l'1,8% del PIB pel tancament comercial entre Rússia i la UE

En un article analític, l'organisme detalla que l'impacte d'un eventual tancament comercial sumaria, a més, 1,4 punts percentuals a la inflació

El gas, en el punt de mira de la crisi
El gas, en el punt de mira de la crisi / À Punt NTC

El Banc d'Espanya creu que un hipotètic tancament comercial entre Rússia i la Unió Europea tindria un impacte negatiu "significatiu" sobre el PIB espanyol, de l'1,8% durant el primer any, encara que seria "notablement més reduït" que en la resta dels països europeus.

En un article analític, publicat aquest dimarts, el Banc d'Espanya detalla que l'impacte d'un eventual tancament comercial sumaria a més 1,4 punts percentuals a la inflació.

Si la interrupció fora únicament de les importacions energètiques, l'impacte sobre el PIB seria menor, d'entre el 0,8% i l'1,4% al llarg del primer any, i també sobre la inflació, que sumaria entre 0,8 i 1,2 punts percentuals.

En l'escenari considerat més probable en cas de suspensió de les importacions energètiques, l'impacte sobre el PIB seria de l'1,1% i l'increment de la inflació, de 0,9 punts percentuals.

Efectes més reduïts a Espanya que en la resta de la UE

No obstant això, afig l'article, atés que la dependència respecte a l'energia russa és menor a Espanya que en la resta de les economies europees, "els efectes sobre la nostra economia serien notablement més reduïts".

L'impacte de la desconnexió energètica sobre el conjunt de la UE se situaria entre un 2,5% i un 4,2% del PIB, i afectaria en major mesura que a Espanya els països de l'est i en les tres grans economies: Alemanya (entre un 1,9% i un 3,4%), França (entre un 1,2% i un 2%) o Itàlia (entre un 2,3% i un 3,9%).

Això és així per la diferent dependència de l'energia russa, ja que aproximadament el 18% dels productes de la mineria energètica (gas i carbó) i el 9% dels productes derivats del petroli que es consumeixen a la UE s'importen de Rússia, enfront del 3% i el 2,5%, respectivament, en el cas d'Espanya.

L'impacte, detalla el Banc d'Espanya, seria major si s'interromp la mineria energètica i menor, en el cas dels productes refinats del petroli.

Impacte amplificat a través de les cadenes de producció

A més, "la propagació de la pertorbació a través de les cadenes globals de producció", especialment intensa en determinats sectors d'activitat, com el transport, la indústria de metalls bàsics o la indústria química, n'amplificaria les conseqüències.

L'efecte directe de l'augment del cost energètic per a un sector concret en un país determinat implicaria un encariment dels productes, que, alhora, afectaria els seus clients en la resta dels sectors i països, inclòs Espanya.

D'aquesta manera, la fabricació de vehicles o la producció farmacèutica espanyoles, que tenen un alt nivell de dependència europeu, "es veurien exposats de manera indirecta a les limitacions de producció per les restriccions energètiques" a la UE.

També et pot interessar

stats