El Banc d'Espanya retalla a l'1,4% l'alça del PIB el 2023, molt per davall del 2,1% estimat pel govern

Dispara la inflació al 8,7% el 2022, un punt i mig més, i al 5,6% el 2023, tres punts per damunt respecte a l'estimació prèvia

Façana del Banc d'Espanya a Madrid
Façana del Banc d'Espanya a Madrid / Shutterstock

El Banc d'Espanya ha elevat la seua previsió de creixement per a l'economia espanyola al 4,5% enguany, quatre dècimes més respecte a les seues anteriors estimacions de juny, però ha retallat 1,4 punts les del 2023, fins a l'1,4%, molt per davall del 2,1% estimat per l'executiu. Per al 2024, preveu un creixement del 2,9%, tres dècimes més.

D'acord amb l'últim "Informe trimestral de l'economia espanyola" publicat aquest dimecres, la recuperació del nivell de producte previ a la pandèmia es retardaria probablement fins al primer trimestre del 2024, uns dos trimestres més tard del que havia estimat l'organisme al juny.

El nivell de PIB de l'economia espanyola encara es troba 2,2 punts percentuals per davall del que es va assolir a la fi de 2019, mentre que en el conjunt de l'àrea de l'euro, el nivell d'activitat ja se situaria, en el segon trimestre d'enguany, quasi 2 punts per damunt.

Les causes del descens en l'economia

La notable revisió a la baixa en el creixement del pròxim any respon a unes taxes d'inflació més grans, les condicions de finançament menys favorables, les dificultats perquè les empreses de les branques més afectades per l'empitjorament de la crisi energètica desenvolupen la seua activitat, l'augment de la incertesa i l'afebliment de la demanda global.

Això sumat al fet que, malgrat la millora de les estimacions de creixement enguany, el Banc d'Espanya preveu una "significativa desacceleració" en l'activitat econòmica durant la segona meitat de 2022, que tindrà un "efecte arrossegament" el 2023. Per tant, l'avanç del 4,5% estimat per l'organisme enguany reflecteix, fonamentalment, els repunts de l'activitat que ja s'han materialitzat fins al segon trimestre.

Millor a partir de primavera

De cara als trimestres més immediats, els elevats preus del gas i de l'electricitat afectaran negativament l'activitat econòmica, encara que el Banc d'Espanya no preveu racionaments greus del gas davant la completa interrupció del subministrament procedent de Rússia.

L'activitat recobraria vigor a partir de la primavera gràcies a l'alleujament gradual de les tensions en els mercats de l'energia, la resolució gradual de les alteracions en les cadenes d'aprovisionament global i més desplegament relatiu dels fons vinculats al programa Next Generation EU.

Es dispara la inflació el 2022 i 2023

Quant a la inflació, el Banc d'Espanya ha disparat les seues previsions de 2022 des d'una mitjana prevista del 7,2% al 8,7% per a enguany. A més, les perspectives empitjoren de cara al 2023, quan l'IPC se situarà en el 5,6%, tres punts més respecte a l'anterior previsió. El 2024, s'estimen taxes del 1,9%, superior en una dècima a la previsió anterior.

També et pot interessar