El Banc d'Espanya rebaixa la previsió de creixement per al 2023 a l'1,3% per l'elevada incertesa

Per al 2022 l'entitat rebaixa tres dècimes la inflació mitjana, al 8,4%, i per al 2023 també redueix la previsió d'inflació set dècimes, fins al 4,9%

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, en una imatge d'arxiu
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, en una imatge d'arxiu / Jesús Hellín (Europa Press)

El Banc d'Espanya ha rebaixat una dècima la previsió de creixement per al 2023 –a l'1,3%– per l'elevada incertesa, l'enduriment de les condicions financeres i una inflació encara alta, a pesar que ha reduït la previsió d'inflació mitjana set dècimes, al 4,9%.

Per al 2022 l'entitat ha elevat una dècima el creixement del PIB –al 4,6%–, per una evolució millor a l'esperada en el segon semestre de l'any. Mentrestant, ha rebaixat tres dècimes la inflació mitjana –al 8,4%–, d'acord amb les seues noves projeccions macroeconòmiques incloses en l'informe trimestral publicat aquest dimarts.

Per al 2024 ha augmentat la previsió d'inflació 1,7 punts –al 3,6%–, i ha reduït dues dècimes la de creixement –al 2,7%–. L'entitat preveu que la prolongació de les mesures del govern de suport a llars i empreses contribuiran a sostindre l'activitat i a contindre els preus el 2023, a costa que retirar-les cause l'efecte contrari el 2024.

Amb aquestes previsions, el Banc d'Espanya preveu que el nivell de PIB previ a la pandèmia no s'aconseguirà fins a finals del 2023 o començaments del 2024.

La inflació afeblirà el creixement el 2023

La pressió de la inflació serà en bona part la csusant de la feblesa de l'economia el pròxim exercici, si bé s'espera que els preus de consum es moderen el 2023 per l'abaratiment de les matèries primeres energètiques i per l'efecte de comparar amb els alts nivells registrats el 2022, especialment des de març.

La creació d'ocupació (mesurat en hores treballades) s'alentirà al 0,5% des del 4,1% del 2022, encara que la taxa d'atur només augmentarà una dècima –al 12,9%–, amb la previsió que baixe al 12% per al 2025.

El dèficit públic a penes es reduirà una dècima el 2023 –al 4,1% del PIB–, mentre que el nivell de deute es corregirà dos punts i mig –al 110,6% del PIB.

L'economia avança un 0,1% en el quart trimestre

El Banc d'Espanya calcula que l'economia ha avançat un 0,1% en el quart trimestre, en línia amb el 0,2% registrat en el tercer trimestre, sostinguda pel continuat bon comportament del mercat laboral i per l'impuls fiscal desplegat en els últims mesos.

No obstant això, és un "modest avanç" que s'explica per la feblesa del consum de les llars, que han perdut poder de compra per l'acusat repunt dels preus i dels tipus d'interés.

L'entitat assenyala que la facturació de les empreses s'hauria mantingut pràcticament estable, encara que "amb una notable heterogeneïtat sectorial", mentre que els indicadors de confiança han millorat.

També et pot interessar

stats