Francisco Pérez (IVIE): "Les expectatives no són que la Comunitat Valenciana entre en recessió"

El director de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques participa en el V Congrés d'Economia Valenciana, en què s'analitzen les previsions per als pròxims mesos davant l'horitzó d'incertesa, alta inflació i decreixement

El director d'investigació de l'IVIE Francisco Pérez
El director d'investigació de l'IVIE Francisco Pérez / À Punt NTC

Incertesa és el concepte nuclear en les preocupacions de les veus expertes en l'economia valenciana. Per l'escalada de preus sense un horitzó clar de solució, la guerra d'Ucraïna i altres tensions internacionals. Però en el diccionari d'amenaces no apareix, de moment, la paraula recessió. Ho descarten les últimes anàlisis econòmiques i ho ha tornat a dir als micròfons d'À Punt el director d'investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE). Segons Francisco Pérez es preveu una caiguda del PIB, però "les expectatives no són que Espanya ni la Comunitat Valenciana entren en recessió", és a dir, que s'encadenen dos trimestres consecutius en negatiu.

El V Congrés d'Economia Valenciana analitza des d'aquest dilluns a València el detall de les xifres per a ajustar les previsions. El director d'investigació de l'IVIE anticipa "una caiguda del ritme de creixement" inevitable, però després d'unes ràtios molt elevades, per damunt del 4%, com a resultat de la recuperació postpandèmica, sobretot per l'espenta del turisme i el consum privat. Aquest està ressentint-se ja per l'alta inflació, però no ho farà tant com en altres països europeus, com Alemanya o el Regne Unit, on la recessió és un fet assumit.

El director d'investigació de l'IVIE considera que tot i les incerteses cal continuar apostant per la transformació de l'economia valenciana, "perquè la nostra capacitat de competir depén de la capacitat d'adaptar-nos, de fer canvis en el que produïm perquè mantinguen o millorem la posició en els mercats, perquè d'això depén la capacitat de construir valor afegit, que porta ingressos, a través de bons salaris i llocs de treball". Celebra per això els avanços en la industrialització del territori, amb la conservació de Ford i la confirmació de la gigafactoria de Volkswagen.

La llosa de l'infrafinançament, una denúncia habitual de l'IVIE, es projecta també en la capacitat de foment de la inversió de la Generalitat en l'economia valenciana. Un "objectiu irrenunciable" per a l'investigador, que veu que en els fons Next Generation de UE "una enorme oportunitat pel volum i l'orientació" per a l'impuls de transformacions determinants: la transició energètica i climàtica i la digitalització. "Gastar i gastar bé" és la demanda de l'IVIE per als gestors del govern espanyol de la Comunitat Valenciana per a aprofitar "una oportunitat que no hauríem de perdre".

També et pot interessar

stats