Brussel·les preveu que Espanya salve el 2023 una recessió tècnica que sí que afectarà la resta de la UE

La Comissió Europea retalla a l'1% la previsió de creixement d'Espanya el 2023 i redueix la inflació al 3,4%

El comissari d'Economia de la UE, Paolo Gentiloni
El comissari d'Economia de la UE, Paolo Gentiloni / Europa Press

La Comissió Europea calcula que l'economia espanyola creixerà un 4,5% el 2022, i se situarà mig punt percentual per damunt del que es preveu a l'estiu, mentre que la previsió de creixement descendeix a l'1% per al 2023 i repunta al 2% per al 2024. Per la qual cosa Espanya salvaria una recessió tècnica que sí que afectarà la resta de la Unió Europea (UE).

Així mateix, augmenta la previsió de repunt de la inflació espanyola fins al 8,5% per a aquest exercici, enfront del 8,1% estimat al juliol, però preveu una reducció de fins al 3,4% per al 2023 i del 2,3% per al 2024.

Aquesta xifra se situa, no obstant això, per davall del 9,3% del pronòstic comunitari d'inflació, que es preveu que descendisca a un 7% en tota la Unió Europea per al 2023 i fins al 3% el 2024.

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, ha assenyalat que espera que l'economia de la UE "es contraga tant en l'actual com en el primer trimestre del 2023, una recessió tècnica que serà generalitzada en tots els components de la demanda, però també en tots els països, i la majoria dels estats membres experimentarà dos trimestres consecutius de contracció".

L'actualització de les previsions econòmiques de Brussel·les apunta un augment del producte interior brut (PIB) d'Espanya del 4,5% el 2022, mig punt percentual per damunt del pronòstic presentat el juliol passat, però 2,2 punts percentuals per davall de les previsions de primavera, quan se situava en un 6,3%.

Espanya també se situa entre els països amb major disminució de la taxa de desocupació, al costat de Lituània, Suècia o Itàlia, i passa del 13,3% al 12,4%.

Pel que fa al conjunt de la Unió Europea, Brussel·les eleva al 3% la previsió de creixement enfront del 2,7% de les previsions d'estiu, però redueix de l'1,5% al 0,5% el pronòstic per al 2023.

També et pot interessar

stats