La bambolla del preu de la garrofa es desinfla

L’any passat es pagava fins a dos euros el quilo i enguany ha caigut fins als 80 cèntims 

La garrofa ja no viu temps tan daurats / À Punt NTC

La garrofa, l'or negre del camp, ja no viu temps tan daurats. Fins fan cinc anys es pagava a una mitjana de 50 cèntims el quilo. Des d'aleshores els preus han fet una escalada fins a arribar, la darrera campanya, a pagar-se a 1,50 de mitja i fins als dos euros el quilo en alguns casos. Això va disparar els furts d'aquest fruit per a la venda al mercat negre. 

La raó d'aquesta pujada de preus és la revalorització de la llavor, el garrofí, emprada per la indústria alimentària i cosmètica. És una bambolla que sembla que ha rebentat i ara situen el preu al voltant dels 80 cèntims, una baixada poc esperada per a alguns. L’agricultor Francisco Silvestre reconeix que no anticipava aquesta davallada, mentre que el responsable de Fruita Seca d’AVA, Armando Boullosa, assegura que va ocórrer el mateix amb el caqui. 

Les raons d'aquest ball de preus no estan clares, però sembla que l'obertura de nou del mercat xinés i l'especulació són clau. Per als llauradors entre 1 i 1,50 euros seria un preu just perquè aquest cultiu continue sent rendible, i no el valor actual. 

Les garrofes ja estan creixent i els agricultors auguren una bona campanya. Però per a parlar de preus, hauran d'esperar fins als mesos d'octubre i novembre, la resta, diuen, són especulacions, com tot el que l'envolta. 

També et pot interessar

stats