Una nova baixada de la llum la situa al nivell més baix des de febrer del 2021

El preu es desploma aquest divendres fins als 5,47 euros/MWh

L'anomenada ’excepció ibèrica' limita el preu del gas natural destinat a generació elèctrica
Torrres elèctriques, en arxiu / Compromís

El preu de l'electricitat es desplomarà aquest divendres un 66%, fins als 5,47 euros/megawatt hora (MWh), d'acord amb els resultats de la subhasta que va tindre lloc en el mercat majorista i l'ajust a abonar pels beneficiaris del límit al gas. Es tracta del preu més baix des del 20 de febrer de 2021, quan es va situar en 2,02 euros/MWh.

Aquest preu, a més, serà el quart més baix des de començaments de l'any passat, només superior als 1,42 euros/MWh del 31 de gener de 2021, els 2,02 euros/MWh del 20 de febrer de 2021, i els 4,19 euros/MWh del 30 de gener de 2021.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista se situa per a aquest divendres en 6,02 euros/MWh. Segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). El preu mínim es donarà entre les 04:00 i les 05:00 hores, i serà de 0,57 euros/MWh. El preu màxim es registrarà entre les 19:00 i les 20:00 hores, amb 21,78 euros/MWh. 

Aquest preu és el resultat d'aplicar als 6,02 euros/MWh l'ajust provisional que han d'abonar els beneficiaris del límit al gas per a compensar a les centrals que empren aqueixa matèria per a generar electricitat. El resultat serà de -0,55 euros, un ajust negatiu que, encara que no és l'habitual, tornarà a repetir-se el divendres.

A més, es preveu que en els pròxims dies es mantinga la "molt elevada" producció d'energia eòlica de les últimes jornades, la qual cosa es traduiria en un preu de la llum baix durant el que queda de setmana. 

Si no hi haguera l'anomenat "mecanisme ibèric", que va entrar en vigor el passat 15 de juny i que limita el preu del gas natural destinat a generació elèctrica, el preu majorista per a demà seria de 50,5 euros/MWh, és a dir, uns 45 euros més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, segons les dades de l'OMIE i del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas).

El "mecanisme ibèric" limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos. En concret, fixa una senda per al gas natural per a generació d'electricitat des d'un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MWh fins a la finalització de la mesura.

També et pot interessar

stats