AVA-Asaja urgeix solucions davant de la “invasió” de la mosca blanca als cítrics i caquis

La mosca blanca s'ha convertit en la plaga més alarmant per als productors valencians en este tram de la temporada i en algunes zones com la Ribera afecta més del 80% dels camps

Mosca blanca en les fulles del arbres
Mosca blanca a les fulles del arbres / AVA-Asaja

La mosca blanca s'ha convertit en la plaga més alarmant per als productors de cítrics i caquis de la Comunitat Valenciana en este tram de la temporada, segons l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja).

AVA-Asaja ha reclamat solucions davant d'esta "invasió" que "irromp de manera avançada i abundant en la majoria de les comarques productores que arriba, en algunes localitats, a afectar més del 80% dels camps".

L'associació d'agricultors indica que la mosca blanca, pertanyent a la família d'insectes aleuròdids (Aleyrodidae), ja cobreix d'innombrables punts blancs les fulles dels arbres i comença en alguns punts a segregar una melassa ensucrada que ocasiona l'aparició del fong que dona lloc al fredolic.

Esta melassa, que atrau també formigues, àcars i cotxinilles, acaba per afeblir les plantacions i provocar la depreciació comercial dels fruits.

Així, AVA-Asaja constata "els seriosos problemes que s'estan trobant els agricultors per a tractar de controlar esta plaga a causa de l'excepcional calor que hi ha hagut des d'hivern, el qual ha afavorit que es disparen les poblacions de mosca blanca setmanes abans de les dates habituals. I, sobretot, a l'escassa disponibilitat de matèries actives de contrastada eficàcia que autoritza la normativa europea".

L'organització agrària urgeix a les administracions que establisca i difonga al sector "una estratègia de control de la mosca blanca més precisa que, d'una banda, amplie el ventall de matèries actives eficaces enfront d'esta plaga i, d'altra banda, potencie la cria i solta massiva de depredadors naturals que afavorisquen la reducció de les poblacions, tal com està succeint amb el cotonet de Sud-àfrica".

Autorització excepcional de dos insecticides

Després d'una reunió de la Conselleria d'Agricultura amb les organitzacions agràries, el Servei de Sanitat Vegetal va sol·licitar l'autorització excepcional de dos insecticides per a fer front a la mosca blanca en cítrics i caquis: ciantraniliprol (Exirel) i sulfoxaflor (Closer). En este sentit, AVA insta el Ministeri d'Agricultura a "resoldre les dos autoritzacions com més prompte millor".

El vicepresident d'AVA-Asaja i productor d'Alzira, Bernardo Ferrer, adverteix que la mosca blanca està atacant pràcticament totes les zones productores amb una afecció mitjana del 30%, però a comarques com la Ribera supera el 80% en aquells termes on hi ha més interacció d'horts de cítrics i caquis. És un problema al qual cal donar una solució inajornable, tant en els cítrics, el nostre producte estrela, com en els caquis, un cultiu únic que la Comunitat Valenciana lidera en el mercat europeu".

Els responsables de les sectorials de taronges i mandarines, Alejandro Aparicio i Salvador Juan respectivament, asseguren que la mosca blanca també està actuant abans i amb més intensitat a la Costera i la Safor. La plaga també "encén les alarmes" en altres comarques com la Plana, el Camp de Túria, i la Marina.

AVA-Asaja celebrarà la sectorial del caqui el dimarts 30 d'abril en la Finca Sinyent per a traslladar la informació d'última hora sobre la mosca blanca i altres assumptes d'interés.

També et pot interessar

stats