Autoritzen transvasar quinze hectòmetres cúbics del Tajo al Segura per a juliol

L'aigua es destinarà al proveïment de la Mancomunitat dels Canals del Taibilla i a la conca del Guadiana

Insfraestructura del transvasament Tajo-Segura
Infraestructura del transvasament Tajo-Segura / À Punt NTC

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) ha acordar autoritzar un transvasament de 15 hectòmetres cúbics del Tajo al Segura per a aquest mes de juliol.

La decisió es va prendre després de la reunió telemàtica de la Comissió Central d'Explotació de l'Aqüeducte Tajo-Segura, que es va celebrar aquest dimarts i en la qual es va analitzar la situació hídrica al començament del mes de juliol.

Segons les dades exposades, aquesta situació correspon al nivell 3, és a dir, situació hidrològica excepcional, per la qual cosa la Comissió, en aplicació de la normativa vigent, ha determinat que es podria autoritzar un transvasament, de manera discrecional però motivada, de fins a 20 hectòmetres cúbics per a aquest mes de juliol.

A més, la previsió per als pròxims sis mesos és la permanència d'aquest mateix nivell 3, una previsió que millora les anteriors, ja que al juny es va apuntar que el sistema podria entrar al novembre en nivell 4, és a dir, no es podrien autoritzar transvasaments del Tajo al Segura per l'escassesa d'aigua en els pantans de capçalera.

Situació a les conques del Segura i el Guadiana

En la Comissió s'ha informat, així mateix, dels volums d'aigua ja transvasada disponibles en la conca del Segura, que són de 17 hectòmetres per a regs i 30,9 hectòmetres per a proveïments i d'un volum total en capçalera —per a la conca del Segura i per a la conca del Guadiana— autoritzat i pendent d'enviar de 20,4 hm³, dades a 1 de juliol de 2023.

Per part de la Confederació Hidrogràfica del Guadiana, s'han presentat les dades de la superfície inundada del Parc Nacional de Las Tablas de Daimiel i s'han sol·licitat 0,85 hm³ per a atendre el proveïment a través de la canonada manxega amb càrrec de l'assignació màxima anual recollida en el Pla Hidrològic de la Demarcació del Guadiana, que és de 8,3 hm³.

Per tot això, i en aplicació dels principis de prevenció i precaució que han de presidir l'acció de les administracions públiques, considerant les reserves de volums d'aigua transvasada disponibles en la conca del Segura i els consums futurs estimats de proveïment i regadiu i l'aplicació de la regla per als pròxims 6 mesos, el Miteco ha autoritzat aquest transvasament des dels embassaments d'Entrepeñas-Buendía a través de l'aqüeducte Tajo-Segura.

També et pot interessar

stats