Les autonomies governades pel PP renuncien a aplicar l'índex de preus de lloguer

Els populars consideren un "suïcidi immobiliari" la referència, vigent des d'aquest divendres i contra la "intervenció del mercat" proposen donar facilitats per a un nou boom immobiliari

Unes joves contemplen els preus a una immobiliària
Unes joves comparen preus a una immobiliària / Marta Pérez (Efe)

Les comunitats autònomes governades pel PP no aplicaran l'índex de preus de lloguer, vigent des d'aquest divendres amb la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Redueix l'oferta d'immobles, fomenta l'economia submergida i serà un "suïcidi immobiliari", segons ha valorat la responsable d'habitatge del PP, la vicesecretària de Desenvolupament Sostenible Paloma Martín, que anticipa que la mesura serà un "estrepitós fracàs". Segons recorda, fins al moment, cap comunitat autònoma ha posat en marxa la iniciativa ni ha informat formalment de "zones tensades" per a iniciar la seua aplicació, amb l'excepció de Catalunya, que n'ha declarat 140.

El BOE recull l'orde ministerial que activa l'índex de preus de lloguer, el qual arriba deu mesos després de la posada en marxa de la Llei d'Habitatge. Partint d'aquest índex com a referència, un municipi pot reclamar que s'aplique la declaració de zona tensada, la qual cosa permet limitar la revalorització dels preus del lloguer en un barri o districte concret. No obstant això, l'aplicació de la norma és voluntària en les autonomies i les populars ja han dit que no l'aplicaran.

Segons un informe del portal Idealista d'aquesta mateixa setmana, l'índex de preus del lloguer del govern espanyol és un 32% més baix que el preu de mercat, un fet que els populars consideren que pot restringir l'oferta d'habitatges de lloguer en les ciutats on s'aplique.

El PP recorda que s'han admés a tràmit cinc recursos d'inconstitucionalitat contra la Llei d'Habitatge (del PP, els governs de Madrid, Andalusia i Balears i el Parlament de Catalunya) que afecten quasi la meitat dels articles. Els recursos posen el focus en la possible vulneració del dret de propietat, el control del preu dels lloguers, els criteris d'identificació de les zones tensades i la possible invasió de competències autonòmiques, entre altres qüestions. Els populars destaquen també el dictamen en contra del Consell General del Poder Judicial i el rebuig del sector immobiliari.

En aquest escenari, el Partit Popular advoca per un pacte d'estat que pose condicions per a incrementar substancialment el parc immobiliari. Segons les anàlisis del partit, l'arrel del problema de l'accés a l'habitatge és el desequilibri crònic entre l'oferta i la demanda. Per a Martín, la solució no passar per "intervindre el mercat i topar els preus, com imposa el PSOE", sinó en "posar en marxa mesures que dinamitzen el mercat, com ara una major disponibilitat de sòl, la simplificació administrativa, l'ajuda als joves, la seguretat jurídica o la lluita contra l'ocupació.

Entre la bateria d'accions concretes que proposa el PP, destaca la concessió a joves menors de 35 anys d'un aval de fins al 15% del total de l'habitatge, per a facilitar l'accés a una hipoteca, i un fons de garantia que permeta avalar la fiança per al lloguer als joves que complisquen determinats requisits.

També et pot interessar

stats