Aproven 300 milions d'euros d'ajudes al camp per l'alça de preu dels fertilitzants

Se'n beneficiaran uns 250.000 agricultors: es donaran 22 euros per hectàrea en el cas de superfícies de secà i 55 euros per a regadiu

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, aquest dimarts
El ministre d'Agricultura, Luis Planas, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, aquest dimarts / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El Consell de Ministres ha acordat aquest dimarts l'autorització del pagament de 300 milions d'euros en ajudes als titulars d'explotacions agràries en compensació per la pujada del preu dels fertilitzants acumulada en els últims mesos.

En concret, aquesta mesura figura en el Reial decret llei 20/2022, que va aprovar el passat 27 de desembre, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna.

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha subratllat l'increment de preus que s'ha produït en els fertilitzants, que és un producte "fonamental i estratègic" per als agricultors per l'impacte de la guerra.

Planas ha mostrat la seua confiança que aquesta nova mesura de suport permetrà disminuir els seus costos i en què tinga també "un reflex en el consumidor final de la cadena alimentària".

Les ajudes estan destinades a les persones físiques o jurídiques titulars d'explotacions agrícoles que compten amb cultius permanents i superfícies de terres de cultiu.

Es concediran per hectàrea a les superfícies de cultius permanents i terres de cultiu que hagen sigut elegibles per al cobrament de les ajudes directes de la política agrària comuna (PAC) en la campanya 2022, fins a un màxim de 300 hectàrees.

Una mesura que s'estima que beneficie uns 250.000 agricultors, als quals permetrà millorar la planificació de sembra i adobament de cultius de cara a les pròximes campanyes. D'aquesta manera, l'import màxim d'aquestes ajudes serà de 22 euros per hectàrea per al cas de superfícies de secà i de 55 euros per hectàrea per a les superfícies de regadiu.

El Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), encarregat d'instruir les ajudes, les abonarà directament en els comptes dels beneficiaris, que no hauran de fer cap tràmit addicional per a sol·licitar-les.

L'índex de preus dels fertilitzants el 2022 va aconseguir xifres històriques, principalment en el cas dels productes nitrogenats, la fabricació dels quals depén del gas natural procedent en la seua major part de Rússia.

El cost s'havia incrementat en un 150% per als fertilitzants nitrogenats entre setembre de 2021 i setembre de 2022. En els últims mesos s'ha reduït el preu els fertilitzants nitrogenats i fosfatats des dels màxims assolits l'abril de 2022 i, en alguns casos, se situen per davall dels que hi havia fa un any, encara es troben en nivells anormalment elevats.

També et pot interessar

stats