El sector agrari i ramader valencià xifra en 800 milions les pèrdues del 2022

Les adversitats meteorològiques, l’augment dels costos de producció i la inestabilitat han tancat un any negre per als xicotets productors

Un llaurador al camp / À Punt NTC

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha xifrat aquest dimecres en 800 milions d'euros la pèrdua de beneficis en el seu balanç de 2022, un 25% més que l’any passat. Aquest màxim històric tanca un any negre al sector agrari i ramader, marcat per una gran inestabilitat, amb alts en els costos de producció, fitosanitaris i fertilitzants.

La crisi ha afectat especialment els xicotets productors, la majoria a la Comunitat Valenciana. És el cas de Jeroni Miralles, un llaurador que ha assegurat que ja no planta res al camp. “La collita ja no val, tot són pèrdues” ha lamentat.

Cal afegir les adversitats meteorològiques, les plagues importades i els danys produïts per la fauna salvatge o els robatoris. Els cítrics, el caqui o el raïm han sigut alguns dels més castigats. Cristóbal Aguado, el president d’AVA-ASAJA, ha assegurat que “almenys 15 sectors de l’agricultura i la ramaderia valencianes estan molt malament i a penes cinc estan alçant el cap. Els que van bé són les garrofes”. 

A més, "molts professionals majors es veuen obligats a abandonar perquè les càrregues burocràtiques que ens ha posat aquesta nova PAC són pràcticament inasumibles”, ha denunciat Aguado. 

La part positiva, segons ha destacat, ha sigut l’esforç per a augmentar les ajudes. De cara al 2023, reclamen més diàleg amb l'administració per a assegurar la supervivència dels llauradors i ramaders.  

També et pot interessar

stats