Alberto Ara (ATA): "Les noves quotes per als autònoms beneficiaran els que tenen els rendiments més baixos"
Llum verda al reial decret que marca el full de ruta del nou sistema de cotització dels autònoms, que ha analitzat el president de la Federació Nacional de Treballadors autònoms valencians
El nou sistema de cotització dels autonòms està més prop. Aquest dimarts el Consell de Ministres ha donat la llum verda al reial decret que marca el full de ruta del nou sistema de cotització dels autònoms, al qual ara encara li queda la tramitació com a projecte de llei. El president de la Federació Nacional de Treballadors autònoms a la Comunitat Valenciana (ATA), Alberto Ara, ha comentat les noves cotitzacions en Les notícies del matí.
Tot i que Alberto Ara ha destacat que "les noves quotes per als autònoms beneficiaran els qui tenen els rendiments més baixos", també ha volgut mostrar el seu "escepticisme davant de l'aprovació d'un text consensuat". La proposta del Ministeri de la Seguretat Social ha aconseguit el vistiplau de les tres principals associacions de treballadors per compte propi (ATA, UPTA i Uatae), així com de la patronal espanyola, la CEOE.
El president de la Federació Nacional de Treballadors autònoms a la Comunitat Valenciana, Alberto Ara, en declaracions a Les notícies del matí ha dit que "el text aprovat ens agrada de manera relativa, com que naix consensuat".
El nou sistema, que tindrà repercussió directa en dos milions de treballadors a tot Espanya, s'aplicarà a partir del 2023. Tindrà quinze trams de quotes que aniran des dels 230 euros fins als 500 euros. I tindrà un període de transició de nou anys, fins al 2032.
Primera revisió, el 2026
De moment –com ha dit Alberto Ara– aquestes noves mesures "entraran en vigor el 2023 i estaran en vigor tres anys. I als tres anys s'analitzarà la situació per tal de produir les modificacions que requerisca". També ha explicat que serà un sistema "molt flexible", amb el qual cada dos mesos els autònoms podran adaptar els seus ingressos a les cotitzacions, amb un total de sis canvis a l'any.
Per la seua banda, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, a l'eixida del Consell de Ministres ha indicat que "aquest nou sistema de cotització dels autònoms té un component de gènere i a favor dels joves "molt considerable", perquè el 70% de les dones autònomes tenen rendiments nets per davall del salari mínim i, en el cas dels joves menors de trenta anys en un 80%, ha dit el ministre.
Respecte de les despeses de difícil justificació
El nou sistema també atén una altra de les peticions dels autònoms, la deducció de despeses de difícil justificació, entre les quals hi ha la Seguretat Social. Ha posat com a exemple els ordinadors, el lloguer de locals i la compra de subministrament. Aquesta deducció serà del 7% per als autònoms i del 3% per als autònoms societaris.
Aquest nou sistema de cotització dels autònoms té un component de gènere i a favor dels joves "molt considerable".
D'aquesta manera, un autònom que presente uns ingressos mitjans de 900 euros i unes despeses per l'exercici de la seua activitat de 185 euros tindrà uns rendiments nets de 715 euros, resultat de la resta dels ingressos i les despeses. D'aquesta suma es podrà deduir un 7%, equivalent a 50,05 euros. Els rendiments nets finals serien de 664,95 euros (715-50,05), per la qual cosa l'autònom pagaria una quota de 230 euros al mes, per trobar-se dins del primer tram, amb rendiments iguals o inferiors a 670 euros.