Aigua de l'aixeta gratis als bars i restaurants

L'OCU posa en marxa la campanya #PideJarraDeAgua perquè aquest servei deixe de ser una cortesia per a convertir-se en una obligació per llei.

L'aigua és des de 2010 un dret humà reconegut per les Nacions Unides
L'aigua és des de 2010 un dret humà reconegut per les Nacions Unides

És habitual en molts països d'Europa: als bars i restaurants, la clientela pot demanar aigua de l'aixeta de manera gratuïta. A Espanya alguns bars ho fan, però depén de la voluntat de cada establiment. Almenys fins ara. L'Organització de Consumidors i Usuaris, l'OCU, ha presentat la campanya #PideJarraDeAgua, amb la qual pretén reunir el suport de la ciutadania per a sol·licitar una llei estatal que obligue bars i restaurants a oferir aigua de l'aixeta de manera gratuïta.

La iniciativa té com a objectiu que aquest servei "deixe de ser una cortesia per a convertir-se en una obligació" per als establiments d'hostaleria, segons explica l'associació en un comunicat. Per a l'OCU, "l'aigua és un bé bàsic que hauria d'estar a la disposició dels usuaris en els establiments de manera gratuïta" i "el consumidor no hauria d'haver de justificar-se davant un cambrer quan demana un pitxer d'aigua per a acompanyar el menjar". 

Per economia, però també per ètica, per salut i per ecologia

A més del motiu econòmic, l'OCU defén promoure l'aigua de l'aixeta gratis als establiments de restauració, oci i hostaleria, sense obligar a pagar per l'embotellada, perquè "l'aigua és des de 2010 un dret humà reconegut per les Nacions Unides", perquè tindre-hi accés de manera gratuïta "promou hàbits de consum saludables" i perquè les botelles de plàstic generen enormes quantitats de residus, molts dels quals acaben contaminant el medi ambient. 

Quant al cost per al sector d'oferir aigua debades, l'organització calcula que serà mínim, ja que, segons afirmen, "el litre d'aigua de l'aixeta costa menys de 0,002 euros", als quals se sumarien alguns costos associats, com el servei i la neteja.

També et pot interessar

stats