Agroseguro alerta del rècord de pedregades, amb 30.000 hectàrees afectades enguany

Manuel González Corral destaca que els episodis de pedra s’han duplicat: de cinc en el primer semestre de 2018, s’ha passat a dotze fins a juny, amb els cítrics i el raïm com els cultius més afectats

Manuel González Corral, director territorial de llevant d'Agroseguro, a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Enguany ha sigut l’any més greu pel que fa a pedregades al camp valencià, amb més de 30.000 hectàrees i 40.000 parcel·les afectades. Així ho ha explicat este divendres en Les notícies del matí Manuel González Corral, director territorial d’Agroseguro, que ha alertat que els episodis de pedra s’han duplicat: de cinc en el primer semestre de 2018, fins ara l’any amb més granissades, s’ha passat a dotze només fins a juny.

Els cítrics han sigut el cultiu més perjudicat pel granís, amb 12.000 hectàrees sinistrades. Però també destaca el raïm per a vinificació, amb 10.000 hectàrees afectades a la comarca de la Plana d’Utiel-Requena. La resta, unes 8.000 hectàrees, correspon a cereals (blat, ordi, civada), caqui, fruiters i ametlers.

El delegat d’Agroseguro ha explicat que les contractacions d’assegurances agrícoles es van incrementar un 40% al maig, i s’espera que la xifra continue pujant en juliol, agost i setembre, els mesos amb més incidència de pedres.

Bon nivell d’implantació del segur agrari

Segons González Corral, “la Comunitat Valenciana té un bon nivell d’implantació, amb entre el 50% i el 75% dels agricultors i ramaders assegurats”. Esta implantació es veu afavorida pel suport públic: és una de les comunitats que més aposta pel segur agrari, amb una subvenció destacada de la Conselleria d’Agricultura i el Ministeri d’Agricultura.

Tot i això, més del 25% dels llauradors encara no asseguren les finques. “Són parcel·les xicotetes, sovint heretades, i no és l’activitat principal del propietari”, ha puntualitzat.

Quasi tot pagat pels danys de la dana

Pel que fa als danys en el camp causats per la dana del 29 d’octubre, González Corral ha assenyalat que “en dos mesos es va pagar el 90% de les indemnitzacions” i que, a hores d’ara, ja s’ha abonat el 98% dels 55 milions d’euros corresponents. Només queden per resoldre alguns expedients en plantacions on cal comprovar si l’arbre ha mort, així com alguns casos en hivernacles, ha apuntat.

També et pot interessar

stats