Agricultura permetrà les cremes agrícoles a la Comunitat Valenciana

La Unió de Llauradors celebra que s'acabe amb "la confusió" dels últims dies, però continuarà insistint perquè les restes de poda es consideren un subproducte que es gestiona en l'explotació i no un residu

Imatge d'arxiu d'una crema de restes agrícoles
Imatge d'arxiu d'una crema de restes agrícoles / Europa Press

La crema de residus agrícoles estarà finalment permesa a la Comunitat Valenciana fins al 31 de maig, tal com reclamava la Unió de Llauradors. Ha sigut l'entitat mateixa qui ha informat aquest divendres que la Conselleria d'Agricultura les ha autoritzades mitjançant l'emissió d'una nota interpretativa que deixa sense efecte la regulació continguda en la nova llei estatal 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular. La norma, aprovada recentment, havia generat polèmica en el sector perquè deixava "enlaire" la possibilitat de cremar, ja que en un article probibia aquesta pràctica i en un altre la permetia. 

Una "confusió" davant la qual la Unió havia demanat al departament liderat per Mireia Mollà una "solució immediata", ja que la legislació només avala desfer-se de les restes de poda i altres deixalles de les explotacions agràries fins a finals de maig. Amenaçava, fins i tot, que instaria els associats i associades a "desobeir" si finalment es prohibien les cremes. Finalment, es podran dur a terme: "Les intenses gestions i la pressió per part de la Unió de Llauradors al llarg de les últimes setmanes davant el govern central i la Generalitat ha donat els seus fruits", ha celebrat l'entitat. 

D'aquesta manera, a les entitats locals que compten amb un pla local de cremes o un instrument de planificació aprovat per a l'ordenació de l'activitat de crema de restes agrícoles en el municipi els serà aplicable la disposició transitòria quarta de la Llei 7/2022. Podran continuar desenvolupant la pràctica igual que ho feien abans que la norma entrara en vigor, sempre que no es dicte resolució en contra. Les sol·licituds d'aprovació de pla local de cremes presentades amb anterioritat es tramitaran segons la normativa vigent en aquell moment. 

Per al cas de municipis que no compten amb un pla local de cremes aprovat, les activitats de crema de residus agrícoles o forestals autoritzades sobre la base de la Llei 3/1993 Forestal de la Comunitat Valenciana abans que entrara en vigor la Llei 7/2022 continuaran sent vàlides. Es podran realitzar fins que acabe el termini d'eficàcia d'aquestes, amb els límits i condicions establits en la normativa de prevenció d'incendis forestals. Una llei autonòmica prohibeix a la Comunitat Valenciana les cremes agrícoles entre l'1 de juny i el 16 d'octubre

La Unió reclama establir un període de transició i adaptació a la nova normativa estatal que incloga un debat públic i participatiu per a resoldre els problemes de les cremes agrícoles en aquells llocs on resulta impossible triturar al camp. I insisteix que les restes de poda són un subproducte de material vegetal que es gestiona (crema o tritura) a l'explotació mateixa i mai es poden considerar un residu, que sí que queda subjecte obligatòriament al tractament posterior en una planta. Per això, el col·lectiu avança que continuarà reclamant la supressió de l'article 27.3 de la llei de residus i sòls contaminats en considerar que "no s'ajusta a la realitat".

També et pot interessar

stats