La crema de la palla de l'arròs, una pràctica tradicional amb els dies comptats

Es prohibirà en 2022 i la Generalitat estudia alternatives més sostenibles per a adaptar-se al marc europeu

Crema de la palla de l'arròs a l'Albufera / À Punt NTC

Les columnes de fum que cada inici de la tardor envaeixen els voltants de l'Albufera de València per la crema de la palla de l'arròs no es repetiran a partir de 2022, quan aquesta pràctica tan tradicional passarà a estar prohibida. La Generalitat ha habilitat per quart any un període extraordinari per a dur a terme la gestió dels residus en els camps que hi ha en el parc natural i els municipis propers, però 2021 serà previsiblement l'últim en què les cremes, que es justifiquen per raons exclusivament fitosanitàries, estaran permeses. 

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica treballa ja en una nova normativa que contemplarà alternatives més sostenibles per a la pròxima campanya adaptades a les indicacions de la Unió Europea. 

Són solucions que el govern valencià vol consensuar amb el sector agrícola i que s'estudiaran durant l'any que ve. Els arrossers, però, rebutgen els nous mètodes que planteja l'administració, entre d'altres la recollida de la palla, la trituració o el fangueig, perquè els suposen un cost més elevat i requereixen més maquinària i aigua, com expliquen des de la Unió de Llauradors. "Un any com l'actual en què ha plogut molt els camps resulten inaccessibles per a les màquines i no poden entrar a treballar", apunta Fernando Durà, membre de l'organització agrària. El sector insisteix que el foc és l'opció més viable. 

Des d'Agricultura s'estudien les possibilitats per a donar una segona vida a la palla i preveuen ajudes per a reduir les despeses que les noves alternatives per a gestionar els residus en els arrossars de l'Albufera suposarien als llauradors.

A partir de 2022 hi haurà un nou marc per a regular el tractament de la palla de l'arròs, que ja no es podrà cremar però que tampoc es pot quedar al parc natural per a evitar danys com ara episodis de podriment i anòxia de l'aigua del llac. La normativa dividirà el cultiu en zones, i marcarà el ritme d'eliminació dels residus evitant en tot moment danys mediambientals.

També et pot interessar

stats