Així notarem la pujada dels tipus d'interés

Diversos experts analitzen quin serà l'impacte de la decisió del Banc Central Europeu

Conseqüències de la pujada del tipus d'interés

Fa més d'una dècada que el Banc Central Europeu no adopta una política monetària restrictiva com la que ha marcat aquest dijous. Per què han decidit pujar els tipus d'interés precisament ara?

Vanessa Campos, professora titular de la Facultat d'Economia de la Universitat de València, explica a À Punt NTC que ho ha decidit "perquè ja no tenen més remei, ja no poden aguantar més en tipus d'interés zero o negatius. No és normal que, per deixar-te diners, no pagues uns interessos per ells i hem estat així onze anys, per tant, això és una anomalia econòmica", agrega. I Felip Sánchez, responsable del Departament de Finances d'Edem, agrega que "el problema del Banc Central Europeu és intentar ara que l'economia va volant a una velocitat tremenda i la inflació va altíssima que aquest aterratge siga el més suau possible".

Les autoritats monetàries intervenen amb uns objectius concrets. El primer és sostindre la demanda agregada, és a dir, "fer que no es consumisca tant", resumeix Campos. "Bàsicament per a lluitar contra la inflació. La inflació està disparada en la zona euro i l'única manera de controlar-la és pujar el tipus d'interés perquè l'economia comence a refredar-se", agrega Sánchez.

La professora de la Universitat de València aporta una altra clau. "És molt difícil que les empreses puguen planificar a futur i inclús mantindre's obertes principalment les pimes si tens una estructura de costos que et va in crescendo", deixa clar.

I pel que fa a les nostres butxaques, ho notarem en les hipoteques. Felip Sánchez explica que "si tens intenció de demanar un préstec per a una hipoteca, els tipus d'interés són més cars, però al mateix temps si eres un estalviador i vols posar els teus diners en un depòsit, a partir d'ara se suposa que els bancs entraran en una xicoteta lluita pel passiu i podries tindre unes remuneracions majors en els teus depòsits d'interés que fins ara et donaven zero".

Un altre dels efectes que esperen els analistes és la revalorització de l'euro. "Si l'euro es revalora enfront del dòlar, totes aquelles exportacions d'Espanya que van a països que no són de la zona euro s'encareixen i perdem per ahí competitivitat, és a dir, és una arma de doble fil", analitza Vanessa Campos.

També et pot interessar

stats