El 80% de les empreses britàniques creu que el Brexit ha fet baixar les inversions

Les companyies activaran plans de contingència si al novembre no es tanquen les negociacions entre la UE i el Regne Unit.

Protesta contra el Brexit a Londres
Protesta contra el Brexit a Londres / Simon Dawson (Reuters)

el 80% de les empreses del Regne Unit asseguren que la incertesa al voltant del Brexit ha fet reduir els seus plans d’inversió, segons un sondeig difós hui per la patronal Confederació de la Indústria Britànica (CBI).

Aquest 80%, d’un total de 236 empreses i pimes consultades entre el 19 de setembre i el 8 d’octubre, contrasta amb el percentatge del 36% registrat en una altra enquesta que es va fer en la mateixa època en 2017.

El 39% de les companyies afirma que incrementarà els seus plans de contingència, que poden incloure retallades de llocs de treball, canvi de seu o estoc de productes, si al novembre no hi ha “més claredat” en les negociacions entre el govern britànic i la Unió Europea (UE) sobre l’eixida d’aquest país del bloc.

Un 24% diu que aplicarà aquests plans si s’arriba al desembre sense un pla clar sobre la relació futura entre el Regne Unit i la UE, i la majoria admet que inclou en els seus preparatius la possibilitat que les negociacions acaben sense acord.

El Brexit no ofereix oportunitats de negoci

En un altre apartat de l’estudi, un 30% de les empreses consultades afirma que ha examinat “les oportunitats d’expansió del negoci que poden sorgir amb el Brexit, i que no n’ha trobat cap”.

Un 20% ha identificat noves oportunitats, i un 21% vol buscar-ne, però sent que no pot fer-ho perquè “no se sap quina forma agafarà” la marxa britànica de la UE.

Un 28% encara no ha començat amb la tasca d’investigar les oportunitats de creixement futures, assenyala el sondeig.

La directora general de la CBI, Carolyn Fairbarn, va declarar que “la situació és urgent”, ja que “la velocitat de les negociacions” entre Londres i Brussel·les “està sent superada per la realitat que afronten les empreses sobre el terreny”.

“Si al desembre no es tanca un acord d’eixida, les empeses pressionaran el botó dels seus plans de contingència. Es perdran llocs de treball i es modificaran les cadenes de subministrament”, va advertir. 

Fairbairn va subratllar que l’efecte en l’economia britànica d’activar aquests plans “serà significatiu”, més encara “mentre estiga sobre la taula la possibilitat que les negociacions acaben sense acord”.

També et pot interessar

stats