Més de 143.000 menors no tenen accés a beca menjador a la Comunitat Valenciana

Moltes famílies es queden fora de l’ajuda malgrat complir tots els requisits per accedir-hi

Menjador escolar en una imatge d'arxiu
Menjador escolar en una imatge d'arxiu / Shutterstock

A la Comunitat Valenciana hi ha 143.159 menors en situació de pobresa sense accés a la beca de menjador, un 18,3% de les criatures que cursen educació infantil i obligatòria. Així es desprén de l’informe sobre beques de menjador i infància vulnerable presentat aquest dimarts per Save The Children, en què s’analitza el sistema de beques menjador a Espanya.

Malgrat que hi ha 130.801 alumnes que sí que reben aquesta ajuda, hi ha un total de 273.960 criatures que viuen en situació de pobresa. Això significa que 143.159 menors que viuen en llars vulnerables paguen el menjador escolar o no hi tenen accés.

Pel que fa a la inversió anual per alumne i alumna en ajudes de menjador en educació infantil, obligatòria i especial, a la Comunitat Valenciana s'inverteix 60,84 € per xiquet, sent una de les autonomies que més inverteix en aquest concepte. Si bé està per davall de comunitats com Euskadi, que n’inverteix 108,7 per menor, se situa molt per damunt de la mitjana estatal, 44,47 euros per xiquet o xiqueta. 

Per tant, l’informe conclou que malgrat que s'ha augmentat el pressupost destinat a beques de menjador i es cobreix un nombre considerable de criatures que viuen en llars amb dificultats, un gran nombre encara ha de pagar el menjador escolar o part d'ell, segons explica el director de Save the Children en la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández. “Es tracta d'una situació que, per a moltes famílies, és insostenible", assegura.

Famílies amb els requisits es poden quedar fora

L’informe recull les últimes dades disponibles del Ministeri d'Educació (curs 2019-2020) i indica que el llindar màxim de renda que s'exigeix a les famílies per a obtindre la beca és 12.768 euros a l’any per a una llar de quatre membres (el que s'utilitza per a la renda valenciana d'inclusió), mentre que el llindar de pobresa en la Comunitat Valenciana se situa en 19.127 euros per al mateix tipus de família.

A més, a la Comunitat Valenciana l'ajuda de gratuïtat del menjador no s'aconsegueixen per concessió directa –tot el que compleix amb els criteris se li concedeix com a dret–, sinó per concurrència competitiva mitjançant un sistema de punts. Això significa que, si no queda pressupost en la partida de beques, encara que les famílies reunisquen els requisits, es poden quedar sense l'ajuda.

Famílies com la de Carola i la seua filla Eitana, que viuen amb el sou de 636 euros de Carola, del qual més de la meitat (390) se’n va només en el lloguer. Una xifra a la qual cal afegir les despeses de la casa i d’elles dues. Amb aquesta situació, Carola reconeix que hi ha mesos que no pot pagar el menjador per a la seua filla: “si he de pagar 16,50 euros, potser en tinc només 10 i m’és molt difícil aconseguir el que em falta. No arribe, no tinc, no puc”, assegura. 

Per a elles, com per a moltes famílies més a la Comunitat Valenciana, la beca de menjador significaria que la xicoteta Eitana tindria garantit un menjar saludable diari de dilluns a divendres. 

Confinament i nutrició

Durant el confinament per la covid-19 i el tancament de col·legis i de menjadors escolars, diferents autonomies van garantir la continuïtat del servei de menjador, a través de targetes o distribució de menjar elaborat, però només als beneficiaris de la gratuïtat. En el cas de la Comunitat Valenciana es va garantir la continuïtat del servei de menjador, a través de xecs canviables al supermercat, però, molts xiquets i xiquetes en situacions complicades se'n van quedar fora", assenyala Hernández.

La pobresa és un dels factors de risc que explica els elevats nivells d'obesitat i sobrepés en la infància a Espanya: l'obesitat quasi es duplica en les famílies de renda baixa enfront de la de llars acomodades, segons l'informe Adeu a la dieta Mediterrània de la mateixa ONG. Per això “hem d’assegurar que tots els xiquets o xiquetes que viuen en llars amb dificultats compten amb un menjar saludable al dia", conclou el director.

També et pot interessar

stats