Així s'ha viscut la Cordà de Paterna de 2021, a porta tancada per la pandèmia

El dispositiu sanitari registra menys d'una desena de ferits, tots lleus, en una nit en què el foc ha tornat a envair el carrer Major de la ciutat

Així ha sigut la Cordà de Paterna de 2021 / À Punt NTC

La gran Cordà ha tornat a fer ressonar els carrers de Paterna dos anys després. El municipi ha recuperat aquest popular espectacle pirotècnic, que la pandèmia de coronavirus va obligar a suspendre el 2020. Com marca la tradició, la pólvora ha envaït de nou el carrer Major en un espectacle amb el foc com a protagonista però, això sí, sense públic i marcat per les restriccions de la Covid-19.

Ha sigut la Cordà més primerenca de la història: per primera vegada, ha avançat l'horari habitual una hora i mitja —de la 1:30 a les 00:00 h— per a poder complir amb el toc de queda nocturn que impedeix estar a la via pública a partir de la una. Amb una precisió en el cronòmetre, s'han disparat 70.000 coets, mil quilos de material pirotècnic, durant 23 minuts i 38 segons. Els 280 tiradors i tiradores que han participat, un 20% menys respecte a altres edicions, han hagut de presentar el certificat de vacunació Covid amb pauta completa o un test negatiu per a poder entrar al recinte.  

La nit s'ha saldat amb huit coeters ferits, tots de caràcter lleu, segons el primer balanç sanitari. Tot i les restriccions de la pandèmia, l'espectacle ha estat al nivell de sempre: una coetada de ritme intens amb final suau que ha permés de nou els paterners i les paterneres gaudir de la magestuosa cita pirotècnica. La majoria des de casa, però també hi ha hagut personalitats convidades que l'han seguida des del nou museu de la Cordà, l'edifici Pepín Damián. Entre d'altres Cecilia Calderonedo, la regina de les Festes de Paterna, que ostenta el càrrec des de 2019 i ha viscut la Cordà d'enguany amb especial il·lusió.  

L'alcalde de la ciutat, Juan Antonio Sagredo, ha mostrat la seua satisfacció perquè s'haja pogut recuperar la festa del foc, encara que siga amb les restriccions a què obliga la pandèmia, i ha assenyalat que amb més del 80% de la població vacunada i una incidència del virus a la baixa, cal anar pensant en la reactivació econòmica. "Estem molt contents i emocionats i volem que aquesta Cordà siga un punt d'inflexió en la pandèmia", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats