Carnestoltes: sis propostes més enllà de Vinaròs i Pego

La Gala de les Reines del Carnestoltes, a Vinaròs, i la tradicional Baixada del Riu Bullent, a Pego, donen el tir d'eixida del carnestoltes valencià

Carnaval de Torrevella
Carnaval de Torrevella

Febrer és sinònim de carnestoltes i, mentre que alguns pobles valencians donen el tir d'eixida de les festes aquest cap de setmana, altres ja fa dies que estan immersos en les celebracions. Una cosa és segura, i és que els pròxims dies vindran carregats de disfresses, música i diversió. A continuació fem un recorregut pels carnestoltes més animats de la Comunitat Valenciana.

Vinaròs (Baix Maestrat), del 27 de gener al 12 de febrer

Vinaròs va acollir dissabte passat la Gran Gala de Reines i Reis del Carnaval, que la televisió d'À Punt emetrà en diferit aquest dissabte 10 de febrer a les 19:10 hores. Les festes van començar oficialment el 27 de gener amb l'arribada de sa majestat Carnestoltes, el pregó i la imposició de bandes, però va ser el cap de setmana passat i aquest quan la ciutat viu alguns dels dies més grans. Altres cites importants en el calendari són: la festa del pijama, la desfilada infantil i la Nit Boja, en què qualsevol disfressa està permesa, i per descomptat, les grans desfilades de carnaval. El tradicional vetlatori i l'enterrament de la sardina posaran el punt final el dilluns 12 de febrer.

Declarat d’interés turístic autonòmic, el Carnaval de Vinaròs és una de les festes de més llarga tradició a les comarques del nord. Va quedar prohibit el 1939, des del 1982 van recuperar la festa i durant els anys successius va guanyar la importància que té hui dia. És una celebració altament participativa en la qual les comparses s'encarreguen de posar música a les més de 3.000 persones que arriben a participar en les desfilades del cap de setmana: totes, abillades amb vestits espectaculars i cridaners, entre els quals destaca la reina del Carnaval.

La desfilada del Carnaval de Vinaròs del 2022
La desfilada del Carnaval de Vinaròs del 2022 / À Punt NTC

Pego (Marina Alta), del 2 al 17 de febrer

A Pego donen la benvinguda al carnestoltes amb la Baixada del riu Bullent, una competició en què embarcacions casolanes pilotades pels seus creadors i fetes de materials reutilitzables que no danyen el medi ambient recorren un tram del Bullent, en plena marjal de Pego-Oliva. Es va celebrar dissabte 3 de febrer.

El dia de carnestoltes serà el 10 de febrer, que inclou, a més d'una desfilada i activitats per als més menuts, el Festival d’Arts Escèniques de Pego, que habilitarà diferents decorats per tot el poble i acabarà a les 22 hores amb una macrodiscomóbil. El colofó de la festa és la pinyata o l’enterrament de la sardina que commemora l’arribada de la Quaresma i que per l'energia i eufòria és una de les celebracions més volgudes dels pegolins i pegolines. L'acte comença amb una desfilada de taüts que recorren els carrers fins al carrer del Pla de la Font, on els cremen. Després, el municipi s’ompli de llum i de màgia amb els correfocs, que precedeixen una altra nit de festa i música.

Baixada del riu Bullent a Pego
Baixada del riu Bullent a Pego / À Punt NTC

Torrevella (Baix Segura), del 26 de gener al 11 de febrer

Declarat d’interés turístic autonòmic fa un parell d’anys, el Carnaval de Torrevella va començar oficialment el 26 de gener amb el pregó. La localitat ha acollit durant aquests dies multitud de celebracions, però els torrevellencs encara tenen per davant diversos actes programats fins al 11 de febrer, dia en què acabaran les festes.

Diumenge 4 de febrer va tindre lloc la gran desfilada i concurs del Carnaval 2024, una cita obligada per als amants de les disfresses en què la ciutat s'ompli de llum i música. El dia 8 el centre municipal d'oci de Torrevella va celebrar el ball de la gent major i aquest dimecres 7 i dijous 8 va ser el torn dels més menuts i menudes amb la desfilada infantil El Carnaval de los Coles. Finalment, aquest dissabte 10 de febrer els carrers s'ompliran amb la gran desfilada nocturna i el diumenge 11 tindrà lloc el concurs nacional de comparses i xirigotes.

Carnaval de Torrevella
Carnaval de Torrevella / Turisme Comunitat Valenciana

El Villar (Serrans), del 8 al 11 de febrer

El Carnaval del Villar, també declarat d'interés turístic autonòmic, serà enguany del 8 al 11 de febrer. Com en altres localitats, durant la dictadura franquista va estar prohibit i va perdre la popularitat amb els anys, fins que el 1981 un reduït grup de persones va decidir rescatar-lo de l'oblit i començaren a arreplegar informació de la gent gran del poble per a saber com se celebrava. Gràcies a aquesta tasca, van descobrir que el costum era disfressar-se de botargues amb l'objectiu de provocar. S'amagaven davall d'un abillament comú creat amb peces de la llar com llençols, cistelles i coixins.

L'element central de la festa el constitueixen l'enterrament de la morca (una classe d'embotit), que substitueix la tradicional sardina d'altres carnestoltes, i el Chinchoso, personatge públic que canvia cada any i que representa els valors més negatius de la societat. Per això el tanquen en una gàbia i el cremen en la foguera. La desfilada és l'acte més multitudinari.

Carnaval del Villar
Carnaval del Villar / Turisme Comunitat Valenciana

Aiora (Vall de Cofrents-Aiora), del 9 al 17 de febrer

Enguany el Carnaval d'Aiora, d'interés turístic local, se celebrarà del 9 al 17 de febrer. En aquesta localitat la tradició marca disfressar-se amb peces de roba vella i usada, guardada a casa. A totes i tots els que es disfressen d'aquesta manera els anomenen mascarotas.

El dia gran de la festa es fa l’enterrament de la sardina, que se celebrarà el 25, moment en què els habitants del poble ixen al carrer disfressats per a acompanyar el peix en el recorregut. Després de l'acte, cremen la sardina i es mengen les coques de gaspatxo que reparteixen a tots els qui participen en la festa, com és tradició.

Imatge d'arxiu de l'enterrament de la sardina del Carnaval d'Aiora
Imatge d'arxiu de l'enterrament de la sardina del Carnaval d'Aiora / Carnaval de Aiora (Instagram)

Requena (la Plana d'Utiel-Requena), del 23 al 25 de febrer

Requena celebra el Carnaval del 23 al 25 de febrer, una festa declarada d'interés turístic local. Un dels actes més representatius és la proclamació del rei dels ceps, una divertida representació que dona pas al pregó de les festes. També podem trobar tradicions dels carnestoltes d'altres localitats pròximes, com les murgues o l'enterrament de la sardina.

El divendres 23 de febrer tindrà lloc el pregó i la proclamació del rei dels ceps. El dissabte 24 de febrer vindrà el plat fort, dia en què tindrà lloc la gran desfilada de Carnaval i la festa. El diumenge 25 de febrer de matí estarà dedicat a la xicalla, amb una festa i una desfilada infantil. Ja de vesprada es donarà el condol al rei dels ceps i es farà el tradicional enterrament de la sardina.

Imatge d'arxiu del la junta del Carnaval de Requena
Imatge d'arxiu del la junta del Carnaval de Requena / Carnavales de Requena (Facebook)

També et pot interessar

stats