La Universitat Politècnica de València restaura ràdios antigues afectades per la dana
Després de set mesos de treball, dos ràdios que formaven part de la col·lecció de Vicent Tarazona, veí de Paiporta, sonen de nou gràcies a l'esforç de tècnics i professors
La Universitat Politècnica de València (UPV) ha aconseguit restaurar dos ràdios antigues que formaven part de la col·lecció de Vicent Tarazona, veí de Paiporta (Horta Sud). Les ràdios, que van resultar danyades per la barrancada, havien quedat soterrades pel fang i estaven completament inoperatives.
El procés de restauració ha sigut complex i ha requerit la substitució d'algunes parts. Els tècnics i professors de la UPV han treballat peça a peça per a netejar-les i restaurar-les, utilitzant tècniques com l'aplicació d'ones d'ultrasò per a eliminar el fang i l'estabilització estructural dels metalls.
Una vegada nets i restaurats els components, s'han tornat a muntar minuciosament i els han fet una prova. El professor de l’Escola d’Enginyers de Telecomunicació de la UPV, Luis Sempere, explica que hi ha casos en què no es poden recuperar les peces i han de fer un Frankenstein, és a dir, "substituir les peces originals per altres que facen la mateixa funció”.
L'emoció ha sigut intensa quan, en encendre-les, han començat a sonar. Vicent Tarazona, el propietari de la col·lecció, ha expressat la seua satisfacció en comprovar que les seues joies radiofòniques tornaven a funcionar.
Les ràdios restaurades passaran a formar part del Museu de Telecomunicació de la UPV. Això sí, Vicent en conservarà algunes com a record de la seua col·lecció original. El projecte és un exemple de la importància de la conservació i restauració del patrimoni cultural i tecnològic.