‘Medusas’, un curtmetratge per a conscienciar sobre el drama de la crisi migratòria

El projecte, d’Iñaki Sánchez Arrieta, ha guanyat el concurs de curts d’Amnistia Internacional i té la participació d'À Punt

Rodatge curt Medusas / À Punt NTC

Els banyistes que han passat el matí hui a Port Saplatja, a Alboraia, han compartit arena amb el nou rodatge d'Iñaki Sánchez Arrieta (El lodo). El director valencià ha creat una distopia per a denunciar la immunització de la societat sobre la crisi migratòria. Medusas veurà la llum a la tardor. El projecte ha guanyat el concurs de curts d’Amnistia Internacional i té la participació d'À Punt. Medusas té oberta, a més, una campanya de micromecenatge per a col·laborar-hi.

Amb una imatge que pot semblar trivial a l’inici, però que amaga un gir desolador. Una parella i una conversa que funcionen com a al·legoria d’una societat anestesiada que ja és capaç de continuar un passeig esquivant cossos vora mar. És el revés que Iñaki Sánchez Arrieta vol donar a l'espectador en este pla seqüència únic que conforma Medusas. Un curt que vol ser útil i conscienciar d'un drama humanitari que ha convertit el Mediterrani en un cementeri. Hui a Port Saplatja són quaranta figurants, però els efectes especials en posaran molts més a l'arena.

Arrieta, també guionista del curt, afirma que busca “aconseguir l’efecte que això no és una pastera que ha naufragat, sinó que es tracta d’una cosa endèmica i que ningú no ha fet res per a evitar-ho”. Recorda que, “en realitat ja hem vist imatges de banyistes prenent el sol a l’arena amb pasteres arribant i persones migrants baixant com poden, en condicions infrahumanes” i assevera que “no estem tan lluny d’eixa imatge”.

Una ficció plena de realitat

Medusas té la participació de persones migrants que han patit el drama d’arribar amb pastera a les nostres costes, com a figurants. Hui treballen com a actors, però la seua experiència prèvia no ha tingut res a veure. Babacar, de 22 anys, va arribar en pastera a Tenerife fa un any i encara té als ulls la por d'aquella travessia: “Ha sigut molt dur, moltíssim, i molt perillós, van ser sis dies a la mar dins d’una pastera per poder arribar a Tenerife”.

Ana Isabel Martínez, presidenta de l’ONG València és Refugi, ha destacat que “algunes persones no han pogut participar-hi perquè els resulta molt dolorós, no poden ni tan sols estar encara prop de la mar”. També ha destacat l’agraïment dels altres, ja que per a ells “és molt important formar part i ajudar a conscienciar”, perquè la gent “entenga que no són xifres ni un fenomen, que es tracta de persones”. Medusas s'estrenarà a l'octubre, a Abycine, festival qualificador per als Goya, on espera remoure les primeres consciències.

També et pot interessar

stats