La primera vegada que sentírem "senyora pirotècnica" a la plaça de l'Ajuntament

Recordem la primera vegada que la mascletà va tindre nom de dona i entrevistem Reyes Martí i María José Lora, dos dones dedicades a l’ofici pirotècnic

Les dones de la pólvora / À Punt NTC

Fa no massa temps que hem començat a sentir això de "senyora pirotècnica" a la plaça de l'Ajuntament de València. La primera vegada va ser un 13 de març del 2001, ara fa 24 anys, quan una pirotècnica, Reyes Martí, sorprenia tot el món amb un atronador terratrémol.

Nou anys més tard, el 2010, una altra pirotècnica, María José Lora, gerent de Caballer FX, va disparar a la plaça. En este cas, no obstant això, es van referir a ella com a "senyor pirotècnic". Altres coeteres que hi han disparat són Isabel Benavent (Pirotecnia Aitana) o Núria Martí (Pirotecnia Nadal-Martí).

Reyes Martí i María José Lora, també disparen el 2025

Diverses mascletades d'enguany les dispararan dones pirotècniques com és el cas de Reyes Martí. Amb més de trenta anys de carrera, esta pirotècnica de Borriana (Plana Baixa) va ser la primera dona a disparar una mascletà de Falles el 2001. Este divendres va tornar a fer vibrar la plaça de l'Ajuntament de València amb uns aplaudiments i clamor del públic que van succeir l’impressionant terratrémol de la disparada.

Martí és una pirotècnica que treballa en tot el procés. Segons explica, no és una dona que està solament a l’oficina, "he estat tota la vida en fàbrica, però des de fa uns anys necessite estar més a l’oficina, però des de primer hora m’agrada molt agafar les tisores i treballar”.

La pirotècnica Reyes Martí amb el ram de flors que ha situat a la plaça en record del company Francisco Sirvent, que va morir dijous
La pirotècnica Reyes Martí amb el ram de flors que ha situat a la plaça en record del company Francisco Sirvent, que va morir dijous / À Punt NTC

La de Reyes Martí és una pirotècnia en la qual predominen les dones. Martí afirma que “les dones són més fines treballant que els homes” i recalca que a la seua empresa “sempre han tingut dones i han tingut el mateix salari que un home”.

La pirotècnia Caballer FX serà l'encarregada de disparar el dia de Sant Josep. “És una gran responsabilitat i un gran orgull també”, explica la presidenta de Piroval i gerent de Caballer FX, María José Lora, que incideix en el fet que estan “contentes de poder gaudir del dia de Sant Josep amb tots els valencians”.

Té una empresa familiar que ja gestionava la seua iaia, Josefina Caballer. “El primer any que es va fer la Nit del Foc, la va fer ella” explica la seua neta, “és veritat que va ser una dona molt lluitadora, perquè imagina't en aquella època, als anys quaranta… Ha sigut tot un exemple a seguir”. María José Lora porta l’ofici de la pólvora a la sang i hi sent passió. “Ha format part de la meua vida des de sempre i, a més, m'encanta la meua faena, gaudisc molt d’ella cada dia”.

També et pot interessar

stats