Venècia també signa per la igualtat de gènere

El festival ha subscrit un protocol per a augmentar la transparència i la investigació, que no inclou compromisos en la selecció de films.

El director del Festival de Cine de Venècia, Alberto Barbera, contrari a les quotes
El director del Festival de Cine de Venècia, Alberto Barbera, contrari a les quotes / Tony Gentile (Reuters)

Els responsables del Festival de Cine de Venècia han signat aquest divendres un manifest per la igualtat. El document, que segueix l'exemple d'altres certàmens com els de Canes, Locarno i Sarajevo, planteja augmentar la transparència i la investigació i obliga l'organització a emetre estadístiques sobre el nombre de pel·lícules presentades i informació sobre els membres dels comités de selecció i de programació, i a treballar per una representació equitativa d'homes i dones en la gerència de l'organització.

A l'igual d'aquests festivals, en el text no hi ha cap compromís de quotes en la selecció de les pel·lícules a concurs. De fet, igual que va ocórrer l'any passat, en l'edició d'enguany, de les 21 pel·lícules candidates, només una entra en la competició pel Lleó d'Or,The Nightingale , de la realitzadora australiana Jennifer Kent, responsable també de l'exitosaThe Babadook. El mateix president del jurat, el cineasta Guillermo del Toro, ha assegurat que es tracta, no "d'establir quotes", sinó que "totes les veus" siguen escoltades. Per a Del Toro, "es tracta de traure aquest assumpte de forma significativa en tota conversa que siga significativa. És molt més que un gest, és una necessitat". El jurat que ell presideix, això sí, està format per quatre homes i cinc dones.

Dures crítiques

La signatura arriba després d'una negociació amb dues associacions de directores de cine italianes, Dissenso Comune i la delegació en aquell país de la Wome in Film and TV, però també després de les dures crítiques per l'absència de dones en el certamen, una vegada es va anunciar la programació d'enguany. El director del festival, Alberto Barbera, va respondre dient que l'elecció dels films es regeix "per la qualitat, no el gènere" i que dimitiria si s'imposava un sistema de quotes.

És una opinió generalitzada. El president, Paolo Baratta, ha assegurat que "cap festival" no ha signat compromisos que els obliguen a un mínim de representació de cineastes dones en la selecció de films, sinó "un que garantisca més informació".

També et pot interessar

stats