València ja llueix l’art delicat de les més de 300 falles infantils

El jurat visita els monuments i farà públic el veredicte a la vesprada, hores abans que l’Alba de les Falles done pas a la plantà oficial dels monuments grans

Falla Infantil Espartero-Ramón Y Cajal - Secció Especial
Monument infantil d'Espartero - Ramón y Cajal, que concursa en Especial / Pepe Marín

L’art minuciós, l’originalitat minúscula i les temàtiques informals de les falles infantils ja estan als carrers de València. La ciutat ha despertat amb els més de 300 monuments infantils plantats i a l’espera que, al llarg del matí, passe el jurat que valorarà aspectes com l’originalitat, els acabats o l’enginy i gràcia del monument.

A banda del jurat oficial, també visitava aquest matí els monuments de la ciutat el jurat dels premis La Colla, que atorga À Punt a aquells monuments infantils de València que millor promoguen els drets i els valors de la infància.

El jurat dels premis La Colla, que lliura À Punt als monuments més compromesos amb els valors de la infància, recorre les falles de la ciutat aquest dimecres
El jurat dels premis La Colla, que lliura À Punt als monuments més compromesos amb els valors de la infància, recorre les falles de la ciutat aquest dimecres / À Punt NTC

La falla menuda guanyadora se sabrà aquest dimecres de vesprada, perquè demà dijous els menuts de les comissions passaran a recollir els seus banderins en l'acte del lliurament de premis infantils.

Mentrestant, ja són milers de visitants els que no es resisteixen a veure aquesta manifestació d’art delicat, on les xicotetes dimensions d’alguns ninots, ha obligat els artistes a extremar la delicadesa amb els materials i el pinzell.

La falla infantil municipal, fora de concurs, està dedicada enguany a les danses valencianes. El monument que han creat José Ceballos i Francisco Sanabria ofereix un recorregut per les danses valencianes més identitàries: des del bolero de l’Alcúdia, fins a la Muixeranga o les danses de la Font de la Figuera, les d’Ibi o els protagonistes del Corpus.

De fet, la plaça de l’Ajuntament de València es va convertir aquest dimarts de vesprada en un escenari en què es van desplegar diverses manifestacions folklòriques de tot el territori per a donar la benvinguda oficial als conjunts que integren el monument que presenta els valencians en dansa. Diversos grups de danses van interpretar, sota la mirada imponent dels gegants ordenats en filera davant de l’ajuntament, el Ball del Virrei d’Ibi o les Pelegrines de Carcaixent, entre altres danses identitàries.

Un espectacle de danses va donar pas a la plantà, aquest dimarts a la nit, de la falla infantil municipal
Un espectacle de danses va donar pas a la plantà, aquest dimarts a la nit, de la falla infantil municipal / Ajuntament de València

Un altre dels monuments que despertarà més interés serà el d’Almirall Cadarso - Compte d’Altea, ja que allà està el conjunt infantil que se salvarà de les flames enguany. L’escena costumista de l’artista Enric Ginestar, que representa uns fallerets celebrant la Pasqua a l’Albufera, és part del monument que aquesta comissió dedica al "Sotabosc". Aquesta falleta milita en la secció especial.

Un dels minúsculs ninots del conjunt indultat que representa un faller en una barca per l'Albufera i al qual no li falten les xicotetes mones amb tota mena de detall
Un dels minúsculs ninots del conjunt indultat que representa un faller en una barca per l'Albufera i al qual no li falten les xicotetes mones amb tota mena de detall / Junta Central Fallera

Pel que fa al ninot gran que evitarà convertir-se en cendra, se sabrà aquesta vesprada. La vesprada de dimecres serà de veredictes. A més del ninot indultat gran, també es coneixerà quina és la falla infantil guanyadora. Serà unes hores abans que l’Alba de les Falles il·lumine el cel de València.

L'Alba encendrà el cel de València

A les 12 de la nit, vora 300 comissions de la ciutat dispararan palmeres per a anunciar que ha arribat la plantà oficial dels monuments grans, encara que des de fa dies, ja ocupen els carrers de València.

Paral·lelament a aquesta disparada de coets des de les comissions, la plaça de l’Ajuntament acollirà un espectacle pirotècnic, a càrrec dels germans Caballer. Amb aquests espectacles pirotècnics, la ciutat entrarà, ja de ple, en la setmana gran de Falles. À Punt ha preparat un programa especial, des de les 22 hores, per a seguir la nit de la plantà.

També et pot interessar

stats