Parlem amb el valencià que comissaria el pavelló espanyol de la Biennal de Venècia
Agustín Peréz Rubio ens avança que "Pinacoteca migrant", de Sandra Gamarra, ens llevarà "les ulleres de l'eurocentrisme"
El valencià Agustín Pérez Rubio és enguany el comissari del pavelló espanyol en la Biennal de Venècia, considerada una de les exposicions d'art més rellevants del món. L'historiador i curador de prestigi internacional ha dirigit museus dins i fora d'Espanya i ha comissariat més d'un centenar de mostres. Aprofitant que aquests dies visita terres valencianes, hem parlat amb ell sobre l'edició que fa seixanta d'un certamen que serà molt crític amb la visió eurocentrista de l'art.
De fet, és la primera vegada que un jurat selecciona una artista no nascuda a Espanya, la peruana Sandra Gamarra, per a representar Espanya en la Biennal, i això per a Pérez Rubio significa que, encara que massa a poc a poc, alguna cosa està canviant.
El valencià comissaria el projecte titulat "Pinacoteca migrant". "Volem transformar el pavelló perquè, quan entre el públic, realment estiga accedint a un d'aquells museus històrics que tots tenim a la ment, una d'aquelles pinacoteques que han contat la història només des d'un punt de vista". A través d'un centenar de pintures, l'artista critica la visió colonialista dels museus hegemònics.
"A partir de la idea d'apropiacionisme que fa Gamarra amb les seues pintures, aquesta idea de la còpia com una mesura d'empoderament d'aquestes ferramentes colonials que els espanyols i els portuguesos vam posar en moltes de les colònies, ens revela en el doble sentit de rebel·lió i de llevar-nos les ulleres de l'eurocentrisme", explica Pérez Rubio.
Ho fa precisament en una edició de la Biennal de Venècia, que enguany tria com a lema "Estrangers pertot arreu", un posicionament contra el racisme i una reivindicació dels artistes que se situen en els marges. Una edició reivindicativa que obrirà el 20 d'abril.