Una ruta rememora aquest cap de setmana la València de Lluís Vives

El recorregut parteix de la plaça de Margarita Valladura, al desaparegut barri jueu, on el geni humanista va viure els primers anys de vida

Uns volums de l'obra de Lluís Vives en el claustre del Cnetre Cultural la Nau, on finalitza el trajecte.
Uns volums de l'obra de Lluís Vives, al claustre del Centre Cultural La Nau, on acaba el trajecte / Universitat de València-Fundació General
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'octubre 2072 - 22:49 Actualitzat: 21 d'octubre 2022 - 22:49

Honrar la memòria del geni humanista Joan Lluís Vives i donar-la a conéixer és la proposta de la Universitat de València per a aquest cap de setmana per a visitants i curiosos. Una ruta que comença a Ciutat Vella, i que ens transporta al segle XV, durant el Segle d’Or de la ciutat, on convivien la màxima esplendor econòmica i cultural de la capital i la intolerància cap a les minories ètniques i religioses. 

Malgrat la destrucció dels vestigis de la comunitat jueva de l’època, el traçat de la ruta recorre diferents espais que conformaren l’antiga jueria de València, on Lluís Vives es va criar, i ens acosta al llegat humanista de tolerància i respecte que van inspirar els seus escrits. 

El recorregut, gratuït i obert a tota la ciutadania, disposa de torns de matí i de vesprada cada mitja hora, de les 10 a les 16:30 hores (la duració estimada és d'hora i mitja). La ruta està organitzada en grups amb un guia, que partiran de la plaça de Margarita Valldaura, prop del carrer de la Pau, i acabaran al claustre del Centre Cultural La Nau, al carrer de la Universitat. Per a poder participar-hi és necessari inscriure’s en la pàgina web habilitada per la Universitat de València. 

Un projecte amb reconeixement internacional

El projecte coincideix amb la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni 2022, un programa sobre la divulgació del patrimoni cultural que promou el Consell d’Europa, amb la col·laboració de la Comissió Europea, que ha premiat la iniciativa de la universitat valenciana. Amb el temps les Jornades s’han convertit en un gran esdeveniment cultural, on participen els 50 països que formen part del Conveni Cultural Europeu. 

Joan Lluís Vives va nàixer a València l’any 1492. La seua família va patir la segregació i l’antisemitisme de les autoritats catòliques de l’època. Per salvar-lo de la persecució, els pares enviaren Vives a estudiar a la Sorbona de París. El filòsof valencià es convertiria anys després en un il·lustre professor que ensenyaria els valors de l’Humanisme, –del qual es considera referent– a les universitats més prestigioses d’Europa –Bruges, Lovaina i Oxford–, gràcies a la tolerància que es respirava aleshores a Europa. Una tolerància que no va trobar a València, on el geni no va tornar mai més. 

També et pot interessar

stats