Una nova ruta cultural recorre els passos de Hemingway per València
L’Ajuntament posa en marxa la Ruta Hemingway, en el centenari de la primera visita de l'escriptor estatunidenc a la capital del Túria

València compta des d'este dilluns amb una nova ruta cultural: la que recorda el vincle d’Ernest Hemingway amb la capital valenciana. Una iniciativa que "naix amb l'objectiu de reforçar la posició de València com a destinació turística cultural", segons informen fonts consistorials.
La regidora de Turisme, Paula Llobet, i el regidor de Cultura, José Luis Moreno, han presentat dilluns esta iniciativa que comença en el marc del centenari de la primera visita a la ciutat de l’escriptor i Premi Nobel de Literatura.
L'autor de Per qui toquen les campanes va visitar per primera vegada València el juliol del 1925 i, des d'aquell moment, va establir una relació especial amb la ciutat al llarg dels anys. De fet, va ser al Cap i Casal on va començar a escriure la novel·la Festa (The sun also rises), ambientada en les jornades taurines de la Fira de Juliol. Hotels i restaurants centenaris que encara hui tenen obertes les portes són testimoni de l’empremta de Hemingway per València.
La nova ruta cultural, de caràcter gratuït, "fa valdre la història i el patrimoni cultural de la ciutat, i ho fa a través de figures universals com Hemingway, que van trobar ací inspiració, hospitalitat i bellesa", ha destacat Llobet. La presentació oficial de l'itinerari ha tingut lloc este 21 de juliol, data en què, a més, es commemora el naixement de l'escriptor fa ara 136 anys (el 1899, a Oak Park, Illinois, als Estats Units), amb una ruta que ha partit des de la plaça de l'Ajuntament. "Hui és un dia especial per a començar esta iniciativa, que no sols ret homenatge a una icona literària, sinó que també permet a valencians i visitants redescobrir una ciutat que, encara que pròxima, mai deixa de sorprendre. I que, com va dir Hemingway, és molt més que un lloc de pas: és una experiència que marca", ha conclòs Llobet.
El PSPV denuncia que la ruta esborra la lluita antifeixista de Hemingway a València
La regidora socialista Maite Ibáñez ha denunciat l'intent d'esborrar la memòria històrica per part del govern de Catalá organitzant una ruta que omet que Hemingway va estar a València com a corresponsal durant la Guerra Civil i adscrit a l'aliança d'intel·lectuals antifeixistes. “El govern de la senyora Catalá anuncia la ruta Hemingway, però això sí, ometent part de la història i ocultant el que no els interessa, que és el suport explícit de l'escriptor a la República. Ho volen vendre com una seducció intel·lectual o un hedonisme del Mediterrani cap a l'escriptor, però res es diu que durant la Guerra Civil va ser corresponsal de guerra i tampoc expliquen que es va alinear amb l'aliança d'intel·lectuals antifeixistes per a la defensa de la cultura”, ha indicat.
Per a Ibáñez, Catalá ha organitzat una ruta que “conta només la meitat de la història, sense reflectir que l'ambient intel·lectual que va atraure tants escriptors i artistes a València va ser perquè la nostra ciutat era la capital de la República”, ha subratllat.
Dos recorreguts: història, cultura i Mediterrani
La Ruta Hemingway es dividix en dos itineraris complementaris que permeten conéixer la ciutat a través dels llocs que van marcar l'escriptor.
El primer recorre el centre històric de València, on Hemingway es va deixar seduir per l'ambient cultural i intel·lectual de l'època i es visiten enclavaments com l'Hotel Excelsior, l'estació del Nord, la plaça de bous, l'edifici de Correus, l'Ajuntament de València, l'Hotel Reina Victoria, l'Hotel Inglés, el café El Siglo, el Micalet, el Café Ideal, l'Hotel Vincci i l'Hotel Royal. El segon recorregut se centra en la zona marítima, reflex de l'hedonisme i la calma que Hemingway va trobar al costat del Mediterrani.
Inclou espais com l'antiga estació del Grau, l'estació marítima, l'urinari Chaves, el restaurant La Pepica, els berenadors, la platja de les Arenes, l'Escorxador i la Casa dels Bous.

Una ruta fruit d’una exhaustiva documentació
Els dos itineraris s'han elaborat seguint una rigorosa documentació històrica i literària, i permeten conéixer València "a través dels ulls de l'escriptor", tal com ha subratllat Paula Llobet. "És una manera d'inspirar-se com ho va fer ell, descobrint racons que encara hui conserven l'essència", ha assegurat l'edil.
Les persones interessades a participar en esta iniciativa hauran de sol·licitar-ho enviant un correu electrònic a l'adreça inscripcionturismo@valencia.es, indicant la data de la ruta, nom i cognoms dels assistents (màxim quatre persones per sol·licitud) i un número de contacte. La confirmació s'enviarà per correu electrònic.