Una marxa senderista recorre el Racó d’Ademús contra el despoblament

La ruta d'aquest diumenge vol donar a conéixer el patrimoni mediambiental del savinar de Las Blancas i l’Alto de las Barracas

Imatge del Parc Natural de la Pobla de San Miguel des d'on parteix la Marxa Senderista
Imatge del Parc Natural de la Pobla de San Miguel / Jorge Garcia Romeu / Comunitatvalenciana.com

El parc natural de la Pobla de Sant Miquel (Racó d’Ademús) és l’escenari, aquest diumenge, de la I Marxa Senderista al savinar de Las Blancas i l'Alto de las Barracas, dues de les set microreserves incloses en aquest espai, i on destaca la presència abundant d'espècies botàniques rares, endèmiques o amenaçades. 

La marxa consta de dues modalitats: una de vint quilòmetres i 840 metres de desnivell fins a l'Alto de las Barracas i que dura fins a les 14:30 hores, i la segona, que té set quilòmetres i 370 metres de desnivell fins al savinar de Las Blancas, que finalitza a la una del migdia. Les dues propostes, que han començat aquest matí, han partit de la plaça de Pobla de Sant Miquel.

Organitzada per l’Agència Valenciana Antidespoblament (Avant) i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), la marxa s’emmarca dins la Ruta 99, que inclou els 24 pobles valencians amb menys d'un centenar d'habitants.

L'objectiu de la marxa senderista és “donar visibilitat” a les comarques de l’interior de la Comunitat Valenciana, que perden població i al mateix temps ajudar a “reactivar la seua economia”, segons ha explicat la directora general d’Avant, Jeannette Segarra.

Recorregut i activitats programades

La marxa senderista per l’Alto de las Barracas, el punt més alt de la Comunitat, recorre poblacions com Ademús, Cases Altes, Cases Baixes, Castielfabib, Torrebaixa i Vallanca. 

El circuit s’endinsa en el Barranc del Doll fins a arribar la font del Javandal i al savinar de Las Blancas, on trobem un conjunt d’antigues savines monumentals, (un tipus d’arbre) mil·lenàries.

Per a enriquir més aquesta marxa s’han ideat tallers dirigits a famílies amb xiquets, que tindran lloc a la Pobla de Sant Miquel.

La Ruta 99 reprén la seua agenda amb la tardor

Amb l’arribada de la tardor, s’ha représ el programa d’activitats tant al Racó d'Ademús –la comarca més allunyada per l’oest de la nostra Comunitat– com a la resta de les comarques més afectades per la despoblació, el que està permetent, segons Segarra, revifar “la vida cultural i esportiva d’aquestes poblacions”. 

La Ruta 99 és un projecte ideat per la Generalitat Valenciana per revifar els 24 pobles valencians amb menys de cent habitants que s’inspira a la famosa Ruta 66 dels Estats Units, i que inclou pobles com Benillup, Famorca, Tollos o Villores, entre d’altres.

La Ruta 99 consta d’una credencial –com la del camí de Sant Jaume– un segell electrònic, que es pot segellar en cadascun dels municipis que conformen la ruta, que posa en valor no sols la seua riquesa mediambiental, sinó també les tradicions més arrelades i l’hospitalitat que ofereixen unes grans comunitats veïnals. 

També et pot interessar

stats