Una festa lúdica i reivindicativa celebra els 86 anys de les Normes de Castelló

La plaça Major de la ciutat de la Plana acull actes commemoratius aquest dissabte.

VÍDEO | Una festa lúdica i reivindicativa celebra els 86 anys de les Normes de Castelló

La ciutat de Castelló commemora amb una festa lúdica i reivindicativa el 86 aniversari de les Normes de Castelló. Hi participen més de 30 col·lectius, que amb la seua presència a la plaça Major de Castelló reivindiquen la unitat de la llengua, i també que tinga una major presència en tots els àmbits socials de la Comunitat Valenciana.

S'hi han vist representades diferents maneres de promoure el valencià. En la música, en les tradicions o en la cultura, totes han estat hui presents en la commemoració de les Normes de Castelló. Un dels àmbits on més es nota la implantació de la llengua és a l'escola.  Sonia Gil, educadora de l'escola infantil La Lluna, de Castelló, ha volgut recordar que enguany aquest centre compleix 25 anys d'ensenyament infantil en valencià, i que "sempre ha sigut una escola en valencià on hem defensat l'ensenyament dels xiquets i xiquetes en la nostra llengua".

Hui se celebren els 86 anys de la normativització del valencià. El trobem en la literatura, en jocs didàctis o en la tasca que fa el voluntariat lingüístic a les universitats valencianes. Una de les voluntàries, Pilar Herrero, estudiant de la Universitat Jaume I de Castelló, ha subratllat que la llengua oficial de l'UJI és el valencià, però que encara són molts els professors i professores que imparteixen les classes en castellà, i "per això nosaltres, com a voluntariat lingüístic, organitzem cursets i tàndems de conversa entre la comunitat universitària per a promocionar l'ús del valencià".

També la societat està cada vegada més conscienciada pel que fa a l'ús de la llengua. I és que tota iniciativa és poca. El valencià és la llengua habitual en només el 30 per cent dels intercanvis lingüístics a la Comunitat valenciana, segons ha destacat Avel·lí Flors, membre de Castelló per la Llengua. Avel·lí ha posat de manifest que encara hi ha molta gent que té prejuís a l'hora de parlar en valencià en altres àmbits que no siga l'estrictament familiar, com ara als comerços, al metge o en altres espais públics.

També et pot interessar

stats