Una exposició permet a persones amb dificultats sensorials contemplar Venus o Mart, o escoltar un eclipsi

L'exposició itinerant "Inspirant Estreles", de la Unió Astronòmica Internacional (UAI), permet fer visibles les estreles a persones amb dificultat visual o auditiva.

Una exposició permet a persones amb dificultats sensorials contemplar Venus o Mart, o escoltar un eclipsi
Una exposició permet a persones amb dificultats sensorials contemplar Venus o Mart, o escoltar un eclipsi

La Unió Astronòmica Internacional (UAI) inaugura una exposició a Viena per a aconseguir acostar l'univers a tot el món, més enllà de discapacitats o dificultats físiques. "Inspirant Estreles" permet a persones amb dificultat visual contemplar Venus o Mart amb el tacte, o escoltar un eclipsi.

"Inspirant Estreles" és una exposició itinerant que viatjarà als països membres de la UIA "per a motivar, celebrar i dirigir el concepte d'inclusió en els diferents països", ha explicat a Efe Wanda Díez, una de les responsables de la mostra. La idea és, diu, "motivar els científics de diferents països a prendre el tema de la inclusió amb la serietat que es mereix".

Fer que explorar l'univers siga una realitat per a tots, més enllà de la diversitat funcional o les dificultats físiques, és la reivindicació de l'exposició inaugurada hui, 23 d'agost, a Viena.

L'exposició consta de dèsset estacions amb experiments que permeten a les persones amb problemes de visió, per exemple, experimentar fenòmens i cossos astronòmics. Però també a aquells que no tenen dificultats els permet enriquir les seues sensacions tot aprofitant els sentits més enllà de la vista.

Així, es poden recórrer amb el tacte les característiques exactes de cossos celestes com ara Venus o Mart, o sentir les diferents formes de les galàxies usant imatges en 3D creades a partir de dades astronòmiques reals.

També es pot sentir el desenvolupament d'un eclipsi, gràcies a l'aplicació Eclipse Soundscapes; o gaudir d'una experiència multisensorial de l'univers a través d'una representació que usa imatges, formes i sons.

L'exposició mostra recreacions tàctils, amb materials senzills però usant dades precises, de les diferents fases de la creació de sistemes planetaris, tipus de galàxies o representacions de la Via Làctica a través de diferents longituds d'ona.

La mostra és una iniciativa que forma part del centenari que la UAI celebra l'any que ve. Després de Viena, la mostra viatjarà a Xile, Bèlgica i Itàlia, entre altres països.

També et pot interessar

stats