Una exposició al Museu Comarcal de Torrent mostra 150 peces de roba tradicional valenciana
El veïnat les ha donades al centre cultural i ara els experts les estudien com el fet patrimonial que són
Al Museu Comarcal de l'Horta Sud, a Torrent, fa dos anys que salvaguarden la roba tradicional valenciana del seu fons. Es tracta de quasi 150 peces que ha donat el veïnat i que ara s'estudien com el fet patrimonial que són.
Ara per ara, han catalogat setanta peces en dos anys, la meitat del fons d'indumentària que té el museu. Són peces de roba quotidianes, les que servien estrictament per a cobrir-se. Però també s'hi pot veure el vessant més social de la roba, la ritual, amb la qual les persones es mostren davant dels altres, i que parlen de la cultura festiva d'un poble. “Intentem que la gent del poble ens conte la vida de les peces i que participe en la catalogació”, explica Xavier Rausell, comissari de l’exposició “Vestir-se, mostrar-se”.
Posar les peces damunt de la taula també permet estudiar-les, valorar-les, per a poder comprendre com era la societat. “La forma que tenien de cosir, el brodat, és una faena que ja no es fa”, assegura Raquel Marco, alumna del curs de conservació i catalogació.
La reina de la trobada és l'element més diferenciador en l’evolució del vestit tradicional de Torrent. El vestit de fa cent anys no té res a veure amb el vestit dels anys noranta. “A les acaballes del segle XIX el vestit de torrentina usa roba llogada, i es deia a l’antiga romana. També es llogava per a altres festivitats, com el Corpus de València”, apunta Rausell. Perquè la moda és identitat d'una societat i transcendeix l'estètica.