Una aquarel·la de 164 metres explica la història de la humanitat
La Casa de la Cultura de Mislata acull l'obra descomunal del valencià Rafael Boluda
El pintor valencià Rafael Boluda ha sigut capaç de crear l'aquarel·la figurativa més gran del món: durant cinc anys, a soles, en un xicotet taller, amb la seua imaginació com a única guia. És una obra d'una complexitat difícilment imaginable per a ser creada per una única persona, però així ha sigut. Parlem de 164,5 metres de llargària per 1,13 metres d'alçària, amb un virtuosisme pictòric digne d'un dels grans dibuixants de còmic i aquarel·la valencians. Ara, Boluda, als 78 anys, pot mostrar al món el fruit de tant de sacrifici.
Un mes per a visitar-la
Quan va complir 70 anys, Boluda va decidir demostrar al món que a la seua edat també podien fer-se coses meravelloses, i ho ha aconseguit. L'esponja del seu intel·lecte sempre ha estat preparada per a amerar-se de noves tendències. En aquest cas, dels passatges més representatius de la història de la humanitat. El mural està compost de diversos quadres, que representen totes les civilitzacions que han poblat la terra, fins a arribar a l'actualitat. Per a fer l'aquarel·la, Boluda va encarregar a una empresa francesa un rotllo especial, perquè en el mercat convencional no existeixen rotllos amb mesures d'aquestes característiques. Poden comprovar la seua bellesa, metre a metre, durant el pròxim mes, a la Casa de la Cultura de Mislata (Horta Sud).
Dibuixant de còmic, aquarel·lista, dissenyador faller
Boluda començà sent un adolescent molt dotat per al dibuix, modelat per la convulsió del temps que li va tocar viure, a qui la censura va fer trobar en el dibuix una forma de protesta seductora. Va guanyar un prestigi notable en el món del còmic arreu d'Europa. Posteriorment, destacà com a pintor aquarel·lista i com a dissenyador de falles, en els dies on aquest ofici es realitzava de forma gairebé altruista. Seu va ser el disseny de la falla de Na Jordana de 1990, amb el qual Agustín Villanueva va guanyar el primer premi de la Secció Especial. Si volen aprofundir en l'obra de l'autor, també poden visitar la seua casa museu a Llanera de Ranes (Costera).