Un videojoc valencià triomfa en el Gamelab de Barcelona

"The Red Strings Club", de l’estudi valencià Deconstructeam, aconsegueix 4 dels premis nacionals de la indústria del videojoc.

L’equip de Deconstructeam guanya 4 premis nacionals amb el seu videojoc
L’equip de Deconstructeam guanya 4 premis nacionals amb el seu videojoc

Darrere d’un videojoc d’èxit no sempre hi ha una gran empresa. I així s’ha pogut comprovar en els premis nacionals del sector, que s’han lliurat dins del Gamelab de Barcelona. Una gala en què les grans guanyadores van ser les produccions independents com ara el joc The Red Strings Club, de l’estudi valencià Deconstructeam.

Jordi de Paco, Marina González i Paula Ruiz són l’equip que hi ha darrere d’aquesta xicoteta empresa del sector del vídeojoc, que s’emportà les Puces - l’estatueta inspirada en el primer joc espanyol de la història- a la millor narrativa, el millor àudio, el millor joc de PC i el premi de la premsa. “Ens ha fet molta il·lusió que al jurat li haja agradat moltíssim el nostre joc, i és molt especial perquè són els premis més importants a nivell nacional” assenyalava, a À Punt Notícies, Marina Gonzalez, artista i dissenyadora gràfica de Deconstructeam.

Els guardons a aquesta xicoteta empresa valenciana ja s’esperaven dins del sector, perquè des del 2013, desenvolupa jocs interactius amb molt d’èxit en el mercat nacional i internacional. L’últim és aquest The Red Strings Club, llançat al mercat al gener després de quatre anys de treball. “És una aventura interactiva ambientada en un futur pròxim, una experiència narrativa que parla sobre la felicitat i el destí” explica Jordi de Paco, director creatiu de l’estudi valencià. “Però és original perquè combina terrisseria, cocteleria i fer-se passar per persones al telèfon. Posa els jugadors en situacions poc comunes, i és l’excusa per a parlar sobre la manipulació, sobre la depressió, sobre molts temes que ens interessaven socialment, i que, pel fet d’utilitzar aquest futur pròxim, també ens ha servit per posar damunt la taula dilemes i temàtiques actuals”

La diversitat com a experiència de joc

La gran novetat d’aquest joc, aclamat per la premsa mundial com una joia d’experiència narrativa, és la incorporació de la diversitat com a protagonista de la història. Dos homosexuals que interactuen amb personatges transgènere i identitats mai o molt poc utilitzades en els vídeojocs convencionals. “Ens estem representant a nosaltres mateixos, perquè ens definim com a part d’aquesta comunitat, i normalment no ens veiem ben representats en els videojocs”, explica Jordi de Paco. “Sempre són identitats molt normatives, l’heroi blanc i home que salva la dona o aquestes coses. Així que, ja que fem jocs, volíem posar damunt la taula que això som nosaltres. I ha estat molt bé, perquè hem vist que hem connectat amb moltes persones que necessitaven aquesta representació i que ens han agraït la possibilitat de trobar un joc amb el qual se senten identificats”.

La presència de dues dones en Deconstructeam és el reflex del que està passant en el sector, amb una visibilitat creixent del treball de les creadores de vídeojocs, però també el reconeixement que són el 47 per cent de consumidores. “Crec que continua havent moltíssim pel que lluitar, i s’ha de fer més soroll perquè no existisca aquesta baralla que ara es fa tan necessària”, assenyala Paula Ruiz, dissenyadora de la música i dels efectes de so. “Simplement, el fet que parlem d’això, ja demostra que cal fer més soroll, continuar insistint, perquè la presència de dones en el sector del videojoc no siga notícia”.

També et pot interessar

stats